ATENȚIE! Trotinetele electrice sunt ilegale: mii de oameni circulă cu ele în ilegalitate și riscă dosar penal

România este o țară în care tehnologia și soluțiile moderne pentru îmbunătățirea infrastructurii își fac loc mai greu. De exemplu, valul de trotinete electrice a luat prin surprindere România mai ceva ca iarna pe autorități. Din păcate, conform legii, trotinetele electrice sunt folosite ilegal în țara noastră, iar dacă s-ar pune pe treabă, Poliția Rutieră ar putea acorda mii și mii de amenzi.

Conform legii și conform datelor oficiale transmise de Serviciul Rutier din cadrul IGPR, trotinetele se împart în două categorii: cele propulsate cu ajutorul unui motor și cele propulsate prin forță musculară. În ultimii ani, trotinetele electrice au devenit extrem de populare, zeci de mii fiind vândute în toată țară. Din păcate, lumea care le-a cumpărat nu prea cunoaște legea și circulă în ilegalitate.

Codul Rutier spune la art. 6 pct. 21 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice că mopedul este definit că fiind autovehiculul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h și care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere internaori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 4 kW, iar masă proprie a vehiculului nu depășește 350 kg, neincluzand masă bateriilor în cazul vehiculului electric.

Mai pe românește, orice trotinetă electrică capabilă să depășească 25 km/h este un moped. Iar asta îi include cam pe toți cumpărătorii de trotinete electrice, indiferent de marca, deoarece toate reușesc să atingă viteze mai mari de 25 km/h, unele reușind chiar și viteze de 35-40 km/h din fabrică. Puține sunt cele care ating maximum 25 km/h, lumea dorind performanță și autonomie, două trăsături pe care le au trotinetele mai scumpe și, totodată, cele mai vândute.

Ce trebuie să fac pentru a circulă legal cu trotinetă electrică?

Că să „conduci” o trotinetă electrică în România pe drumuri publice ai nevoie de permis valabil categoria AM. Acest permis se obține în urmă unui examen și a unui curs care costă circa 600 de lei. Deci dacă nu deții un permis de conducere valabil categoria AM sau una superioară care să o includă, nu ai voie să conduci o trotinetă electrică. Altfel, riști dosar penal.

Dețînătorii mai trebuie să știe că NU au voie să circule cu trotinetă electrică pe trotuare, acestea fiind încadrate drept mopede, ci doar pe carosabil.

Trotineta electrică TREBUIE înmatriculată!

„Potrivit art. 14 alin. (1) din Ordonanță de urgență a Guvernului 195/2002 prevede că tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun înmatriculării, precum și vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează de către consiliile locale, care țîn și evidență acestora” spune Codul Rutier. Asta înseamnă că mopedele, inclusiv trotinetele electrice care depășesc 25 km/h, necesită înmatriculare la Primărie, cu număr galben.

În România a văzut cineva vreo trotinetă electrică înmatriculată? Nu există așa ceva, deși legea spune clar că este obligatorie înmatricularea lor.

Ce mai trebuie să știe dețînătorii de trotinete electrice?

Legea spune clar că un moped, inclusiv o trotinetă cu propulsie electrică după caz, trebuie să aibă:

a) instalație de frânare eficace;
b) sistem de avertizare sonoră;
c) instalație de evacuare a gazelor de ardere care să respecte normele de poluare fonică și de protecție a mediului;
d) lumina de culoare albă în față, respectiv lumina și dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roșie în spate;
e) lumini de culoare galbenă pentru semnalizarea schimbării direcției de mers, în față și în spate;
f) plăcută cu numărul de înregistrare, amplasată la partea din spate a mopedului fără a obtura vizibilitatea sistemului de iluminare și semnalizare.

Trotinetele nu au lumini pentru schimbarea direcției de mers. Dar asta nu înseamnă că NU sunt mopede. Așadar, teoretic, legea spune clar că trotinetele trebuie să aibă lumini pentru semnalizarea direcției, ceea ce, momentan, nu există.

Dosar penal pentru conducerea trotinetelor

Dacă Poliția Rutieră și-ar face treaba și ar începe să-i oprească pe cei care dețîn trotinete, ar putea întocmi sute de dosare penale și ar putea da o mulțime de amenzi. Trotinetele sunt ușor de verificat, după model, ce viteză prind și dacă se încadrează la mopede. Iar dacă conducătorul nu deține permis categoria AM, riscă dosar penal. Evident, niciodată nu a fost dată vreo amendă sau făcut un dosar penal pentru cineva care conduce o trotinetă electrică. Legea există, însă numărul acestor vehicule care circulă în ilegalitate e prea mare pentru aplicarea legii.

ATENȚIE! Și bicicletele electrice care depășesc viteză de 25 km/h sunt încadrate tot la moped și necesită înmatriculare!

Este nevoie de o încadrare nouă a trotinetelor electrice?

Momentan, trotinetele electrice se încadrează în categoria mopede, dacă depășesc viteză de 25 km/h. Și necesită înmatriculare și permis de conducere. Însă nimeni nu respectă legea. Motiv pentru care ar putea fi modificat Codul Rutier, astfel încât trotinetele electrice să nu mai fie mopede, ci să aibă o categoria mai apropiată de cea a bicicletelor. Adică să nu fie nevoie de permis sau înmatriculare. Însă toți proprietarii de astfel de vehicule tot așteaptă acea zi, în care legea va fi schimbată și trotinetele vor fi încadrate acolo unde trebuie. Și tot așteaptă…

Sursa: 4tuning.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here