Viktor Orban reaprinde spiritele prin declaraţii făcute de la Băile Tuşnad. Ce a spus premierul maghiar în anul Centenarului

Premierul maghiar Viktor Orban a fost prezent sâmbătă în România pentru a participa la Universitatea de Vară “Tusvanyos” de la Băile Tuşnad. Aceasta reprezintă un nou prilej de creştere a tensiunilor interetnice din Transilvania, în special după ce Orban a reiterat tristeţea maghiarilor cu ocazia serbării Centenarului Marii Uniri.

“Acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă. (…) Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv”, a afirmat, potrivit traducerii oficiale asigurate de organizatori, Viktor Orban, adăugând că “de o sută de ani România modernă nu ştie ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici”, conform Agrepres.

În declaraţiile făcute la Băile Tuşnad, Viktor Orban a subliniat că şi-a propus ca până în 2030 să facă Ungaria să fie una dintre cele “cinci cele mai bune ţări din Uniunea Europeană, unde merită să trăieşti şi să munceşti”, dar şi să contribuie la “ridicarea Europei Centrale”, alături de ţările învecinate.

“Avem resurse, avem curaj şi am arătat vecinilor noştri că aceia care colaborează cu ungurii fac bine. Avem o ofertă pentru vecinii noştri, care se concentrează în ideea să legăm între noi ţările noastre cu autostrăzi, cu căi ferate şi (…) reţele energetice, (…) să armonizăm dezvoltarea armatelor noastre şi să dezvoltăm împreună economia şi investiţiile în Bazinul Carpatic. Deci, avem o ofertă – să construim împreună Bazinul Carpatic, pe baza respectului reciproc”, a afirmat Viktor Orban.

Cea de-a 29-a ediţie a Universităţii de Vară “Tusvanyos”, organizată de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria şi Consiliul Tineretului Maghiar din România a avut loc în această perioadă la Băile Tuşnad.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here