Autorităţile, direct implicate în criza de pestă porcină: Preşedintele ANSVSA a eliminat controlul veterinar din primăvară pentru a economisi 6 milioane de euro

Au vrut să economisească 6 milioane de euro şi în schimb sunt direct vinovaţi de un dezastru care ar putea ajunge şi la pierderi de 1 miliard. Este vorba de o decizie a preşedintelui ANSVSA, Geronimo Brănescu, care a înlocuit controalele veterinare de pe teren ce au loc în perioada februarie- mai cu o analiză de birou. Asta, în ciuda faptului că erau câteva focare confirmate de pestă africană.

Documente publicate de tolo.ro arată cum Geronimo Brănescu a emis un ordin pe 13 februarie 2018  în care hotărăște că verificarea animalelor din februarie – mai se înlocuiește cu ”o analiză în detaliu” a trecutului. Încă de atunci, veterinarii au protestat şi au atras atenţia că oricând molima poate izbucni, lucru ce avea să se şi adeverească.

”În contextual focarelor de pestă porcină africană considerăm oportună efectuarea inspecțiilor în lunile februarie – mai” se arată în adresa Colegiului Medicilor Veterinari, din 23 februarie 2018, către Geronimo Brănescu.

Nota de plată a epidemiei ”va fi de peste sute de milioane de euro, poate un miliard”, susține Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România, citată de Agerpres. Un miliard care vine în urma deciziei ANSVSA de a economi 6 milioane.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here