INVAZIE de bondari în Olt: doi oameni au ajuns la spital cu ȘOC ANAFILACTIC

Este invazie de bondari în nordul județului Olt, bărzăunii făcând deja două victime în doar patru zile, informează OLT-ALERT. Un bărbat din localitatea Leleasca a fost preluat și transportat cu elicopterul SMURD, duminică, la Spitalul Județean de Urgență Slatina în șoc anafilactic, după ce a fost înțepat de un bondar. Un caz similar s-a petrecut joia trecută, în localitatea Topana, unde o femeie a intrat, de asemenea, în șoc anafilactic tot în urma înțepăturii unui bondar. Autoritățile locale spun că pădurile sunt pline de bondari, care își fac cuib și în casele părăsite și chiar în acoperișurile caselor locuite. Periculoasele insecte ar fi devenit agitate din pricina temperaturilor ridicate, mai spun reprezentanții autorităților. 

Un bărbat de 59 de ani, din comuna Leleasca, a intrat în șoc anafilactic, duminică, după ce a fost înțepat de un bondar. Inițial s-a crezut că el ar fi fost înțepat de o albină. Bărbatul a fost preluat de un elicopter SMURD și adus la Spitalul Județean de Urgență Slatina.

De asemenea, joia trecută, o femeie, de 40 de ani, tot din nordul județului (comuna Topana) a fost transportată cu elicopterul SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, după ce a intrat în șoc anafilactic tot în urma unei înțepături de bondar.

Reprezentanții autorităților administrației publice din zonă spun că pădurile sunt pline de bondari, mai ales că nimeni nu se mai ocupă să împiedice înmulțirea insectelor, așa cum se făcea înainte de 1989.

„Un om de la noi a fost dus la spital cu elicopterul după ce a fost mușcat de un gărgăune. Până acum la noi nu au mai fost cazuri din acestea. Dar sunt foarte mulți gărgăuni din ăștia, prin păduri, își formează cuiburi și pe la case pustii și umblă peste tot. Oricine poate și mușcat când nu se așteaptă. An de ani se înmulțesc prin păduri, prin livezi. Probabil că de la căldurile astea puternice sunt agitați. Sunt un pericol, dacă mușcă copii sau pe orice se poate întâmpla orice. Dacă omul e și alergic, poate muri. Sunt foarte periculoși. Păi nu s-au mai stropit pădurile demult, după timpul vechi, le-am văzut căsuțele alea (cuiburi – n.r.)”, le vezi zilnic, prin livezile de pruni, se pun pe orice. Dacă te mușcă unul, mai zici c scapi, dar dacă te mușcă doi, trei, la revedere”, a declarat primarul localității Leleasca, Vasilică Selescu.

Un alt primar din zonă susține și el că bondarii sunt extrem de periculoși și că atacurile acestora ar putea deveni un fenomen.

„Am avut și noi un caz, săptămâna trecută, când o femeie a ajuns la spital după ce a fost înțepată de un bondar. Sunt cei mai periculoși ăștia, mai ales pe temperaturile astea ridicate. Nici nu știi când te mușcă. Stau prin case părăsite, dar și pe la acoperișurile caselor locuite. Nimeni nu a mai stropit pădurile împotriva acestor insecte”, spus primarul din Topana, Gheorghe Barbu.

În urmă cu cinci ani, municipiul Slatina a fost invadată de bondari asiatici, autoritățile luând, atunci, măsuri speciale. Insectele își făcuseră cuiburi în zona fostului ștrand din cartierul Progresul, o zonă părăsită. Au fost luate măsuri la instituțiile de învățământ din apropiere, s-a implicat și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt. În cele din urmă, insectele au fost stârpite de reprezentanții firmei care se ocupa de dezinsecția orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here