Carmen Dan: Au fost identificate cinci cazuri de abuzuri împotriva unor persoane care erau paşnice

Sursa foto: digi24.ro

Ministrul de interne Carmen Dan a prezentat duminică date din raportul privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, din care rezultă că au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut, fiind identificate cinci cazuri de abuzuri împotriva unor persoane care nu erau violente. Ministrul a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit în urma evenimentelor.

„Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor celor care au avut de suferit în urma violenţelor de săptămâna trecută”, a declarat Carmen Dan.

„Faţă de jandarmi are loc o verificare internă, existând cinci situaţii susceptibile de comitere de abuzuri împotriva unor persoane nevinovate. Verificările continuă”, a anunțat Carmen Dan.

Ea a precizat că i-a fost prezentat raportul pe care l-a solicitat săptămâna trecută, dar că acesta nu are rolul de a stabili vinovăţii şi că nu are nicio ezitare să îl prezinte comisiilor din parlamentare, Guvernului sau CSAT. A menționat însă că nu toate datele din el pot fi făcute publice, întrucât este clasificat „secret”. Ea a explicat că raportul este un document clasificat  pentru unele informaţii vizează datele pe care MAI le-a solicitat celorlalte instituţii din domeniul securităţii naţionale.

Ea a  spus că nu a fost invitată la Comisia parlamentară încă.

„Pentru ce s-a întâmplat în acea seară, au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut. Trei persoane au fost arestate, două sub control judiciar. Au fost aplicate 64 de amenzi. Poliţia şi Jandarmeria au lucrat în toate aceste zile pentru găsirea persoanelor violente. De mâine vom începe şi vom merge la parchetele civile şi cu alte sesizări, informaţii, date obţinute în aceste zile. Este un proces dificil să vizualizezi atâtea imagini, sunt 2 TB de filmări în care au fost surprinse persoane violente”, a afirmat ministrul.

Carmen Dan a spus că sute de persoane care au comis violenţe sunt surprinse în imaginile văzute şi sunt în proces de identificare.

Ea a subliniat că, deşi iniţial s-a dorit ca adunarea publică să fie legală, protestul nu a fost asumat de niciuna dintre multele organizații care au promovat acest eveniment şi că nu trebuie omis un aspect, respectiv acela că legea reglementează şi adunările publice spontane, dar, a subliniat Carmen Dan, „nu am fost într-o astfel de situaţie, protestul fiind anunţat cu mult înainte în mass-media și pe rețelele de socializare”.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here