Aproape 150 de școli și grădinițe din județul Olt, în AFARA LEGII!

Aproape 150 de unităţi de învăţământ din Olt continuă să funcţioneze fără autorizaţie sanitară de funcţionare. Potrivit unei situaţii statistice a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt, multe dintre unităţile şcolare nu au sursă de apă, clădirile unora dintre şcoli sau grădiniţe sunt vechi şi deteriorate, iar în cazul altora grupurile sanitare sunt necorespunzătoare.

Potrivit statisticii DSP Olt, din totalul celor 512 unităţi şcolare existente în județ, 149 au rămas şi în acest an fără autorizaţie sanitară de funcţionare (ASF). Dintre acestea, 146 au solicitat autorizarea sanitară, dar au fost respinse, iar alte trei instituţii de învăţământ nu au solicitat ASF.

Cele mai multe unităţi neautorizate sunt în mediul rural.

„În anul școlar 2017-2018, prin biroul Igienă Școlară din cadrul Direcției de Sănătate Publică Olt au fost evaluate din punct de vedere al condițiilor igienico-sanitare , la cerere, un număr de 190 unități școlare din mediul urban și rural, rezultatul fiind acordarea a 40 Autorizații Sanitare de Funcționare și respingerea de la autorizare a 11 . De asemenea , au fost eliberate un număr de 87 notificări pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire -unități de învățământ, se arată în situația DSP Olt.

Cauze

Cauzele care determină neîncadrarea în exigenţele regulilor de funcţionare şi
igienico-sanitare, necesare pentru acordarea Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare sunt lipsa sursei proprii de apă potabilă sau apa nu respectă parametri de potabilitate, clădiri care au componente de construcţie deteriorate, mobilierul şcolar degradat sau neadaptat ca dimensiuni la vârsta tinerilor aflaţi în pregătire, iluminatul natural şi/sau artificial necorespunzător, un microclimat necorespunzător în unitatea școlară, grupuri sanitare necorespunzătoare, lipsa sistemului de canalizare sau existenţa unui sistem de canalizare
necorespunzător, lipsa platformelor betonate pentru colectarea reziduurilor solide și gardurile împrejmuitoare incomplete sau inexistente.

Situația este asemănătoare cu cea de anul trecut, când 153 de unități de învățământ din Olt au funcționat fără autorizaţie sanitară de funcţionare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here