Cristian Diaconescu: Ambasadorii României se plâng că sunt puși în situații delicate în fața partenerilor străini de `neaveniții cu tupeu` reprezentând autoritățile statului

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu atrage atenția asupra faptului că ambasadorii României sunt nemulțumiți de faptul că unii reprezentanți ai autorităților statului, pe care i-a catalogat drept „neaveniți cu tupeu”, au intervenții de-a dreptul neprofesioniste care îi pun pe diplomați în situații delicate în fața partenerilor externi. 

Diaconescu avertiează că, din cauza derapajelor de la nivelul politicii interne, România se decredibilizează pe plan internațional.

Într-un interviu pentru Digi 24, acesta a susținut că ambasadorii ar trebui să fie lăsați să se ocupe de președinția Consiliului Uniunii Europene, în momentul în care aceasta va fi preluată de România. Asta în condițiile în care, spune fostul ministru, decidenții politici de la București au răspuns partenerilor fie prin sfidare, fie prin tăcere.

„Astăzi, dacă e să discuți cu ambasadorii României – să mă ierte, eu nu bat câmpii, dar nu-i pot nominaliza, că mâine îi dă afară și e păcat de țară, că sunt ambasadori excepționali – ei spun așa: măcar președinția asta care urmează a Consiliului Uniunii Europene să ne lase  să o ducem noi”, a declarat Diaconescu pentru sursa citată.

Acesta a dat exemplele Belgiei și Cehiei, care au asigurat președinția Consiliului UE prin intermediul diplomaților.

”Au mai fost precente: în Belgia. Belgia n-avea guvern și a făcut o președinție impecabilă, Cehia, a avut tot așa, scandaluri politice interne – nu de tipul și anvergura din România – și au dus tehnicienii, reușesc să o ducă. Apropo, că avem pusee de superioritate, președinția bulgară a fost una foarte bună, foarte în regulă, fără a performa, fără a trage artificii, fără a face mari înțelegeri la nivel european, dar au mers pe jocul de rutină și lucrurile au fost în regulă, au mers”, a spus fostul ministru.

„DAR, spun ambasadorii noștri, vin peste noi tot felul de neaveniți cu tupeu, extrem de aroganți, dar noi, venind ei din partea Guvernului, din partea autorității de stat, noi în mod natural trebuie să le aplicăm indicațiile, trebuie să le aplicăm deciziile. Și se chinuie să construiască și să reconstruiască mesajul de așa natură, încât nici să-și facă de râs țara, nici să se facă ei de râs, dar pe de altă parte, să transmită, cum se spune, instrucțiunile primite din Centrale, că nu e vorba aici numai de Ministerul de Externe”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Fostul ministru reproșează și faptul că țara este ”luată pe persoană fizică”, aluzie la adresa lui Liviu Dragnea, dar și faptul că ministrul de Externe nu l-a chemat până cum pe ambasadorul Federației Ruse să îi atragă atenția asupra incusiunilor avioanelor rusești în apropiere de spațiul aerian al României.

„Dincolo de tot… mă rog, țară luată pe persoană fizică… după ce constată marii șefi și demnitari ai României că se fac aceste încălcări ale suveranității, a existat vreun protest? Dl. președinte (se corectează), iertați-mă, dl…doamna prim-mininistru, domnul ministru al afacerilor externe,  dl. ministru al apărării l-a chemat pe ambasadorul Federației Ruse să îi spună domnule, este inacceptabil așa ceva? Cum să vă spun? Este un gest minimal în politica externă și-n diplomație… Nu! Dânșii sunt ocupați cu probleme… nu știu… aproape ar trebui să ne cerem probabil scuze că suntem puși în situația să discutăm în România astfel de subiecte care ocupă întreaga agendă publică. Deci, da, este cât se poate de consecventă Federația Rusă, practic se încalcă suveranitatea unui stat. Slavă Domnului că vin alții să ne apere și domniile lor au suficient timp să-și vadă de prostiile pe care le au!”, a precizat Diaconescu.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here