Carmen Dan, Viorica Dăncilă şi Gabriela Firea, audiate la Parchetul General în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august

Sursa foto: romaniatv.net

Carmen Dan și Viorica Dăncilă vor fi audiate în ancheta după violenţele din 10 august. Până în acest moment 17 plângeri penale au fost depuse împotriva Ministrului de Interne. Iar prefectul Capitalei a dat o declaraţie deja la Parchet în contradicţie cu Ministrul de Interne. De asemenea, Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, a fost citată marți, la Parchetul General, în calitate de martor.

Gabriela Firea i-a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, reproșându-i acesteia modul defectuos de gestionare a evenimentelor de la protestul din 10 august. În şedinţa Comitetului Executiv al PSD de sâmbătă de la Neptun, Gabriela Firea a acuzat-o pe Carmen Dan că a pasat responsabilitatea asupra prefectului Capitalei pentru intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei. Solicitarea Gabrielei Firea a fost supusă la vot în CEx şi a fost respinsă.

De asemenea, Firea a declarat, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional (CExN) de la Neptun, că le-a transmis colegilor săi un mesaj al comisarului european Corina Creţu, care i-a spus că preşedintele CE Jean-Claude Juncker şi comisarii europeni şi sunt îngrijoraţi pentru situaţia din România şi pentru ceea ce s-a întâmplat în 10 august. Ea a afirmat că, în contextul în care a transmis îngrijorările de la Bruxelles şi faptul că în 18 septembrie preşedintele CE va transmite un mesaj în acest sens, a spus în şedinţa PSD că pentru violenţele din Piaţa Victoriei o vină o poartă ministrul Carmen Dan, care a încercat să paseze răspunderea prefectului, „salvând practic imaginea publică a domnului preşedinte Dragnea, care a propus-o”.

„În acest context, ca primar general am subliniat faptul că din nefericire, ceea ce s-a întâmplat în 10 august poartă şi o vinovăţie din partea persoanei care coordonează Ministerul de Interne, care întâi a spus că este în concediu, astăzi ne-a spus că a revenit din concediu şi că a coordonat tot ce s-a întâmplat pe 10 august, şi care a încercat să paseze răspunderea către prefectul Capitalei, tocmai în ideea ca presa, pe bună dreptate, să speculeze că este un apropiat al primarului general pentru că a lucrat doi ani de zile cu mine, salvând practic imaginea publică a domnului preşedinte, care a propus-o pe doamna Dan ca ministru, şi incriminându-mă public pe mine pentru că doamna primar a lucrat cu mine, în calitate de consilier la Primăria Capitalei. Am spus că nu este corect să sufere întreaga ţară, toţi românii, Guvernul şi PSD pentru erorile de coordonare şi de comunicare a doamnei ministru, cu legătură directă la prostele din 10 august”, a declarat Firea.

Ea a spus că ştie că, de obicei, ministrul de Interne, Carmen Dan, se consultă cu preşedintele PSD Liviu Dragnea, mai ales că el este cel care a propus-o pe această funcţie.

„Ştiu din cele pe care le-am observat că doamna Dan se consultă pe anumite subiecte, nu ştiu dacă şi pe acesta, cu domnul preşedinte, plus că domnul preşedinte Dragnea a propus-o ca ministru pe doamna Dan. Eu am spus doar că suntem într-un impas, (…) că e păcat să pierdem toţi ca ţară. Eu în continuare rămân membru PSD, sunt primar general, sunt aleasă de cei care m-au votat şi am o responsabilitate în plus. Nu e uşor să vezi că se întâmplă lupte de stradă, violenţe. Din nefericire, au fost două tunuri cu apă care s-au defectat, de aceea s-a ajuns la gaze. (…)”, a mai spus Gabriela Firea.

De asemenea, Firea i-a adus acuzaţii grave lui Carmen Dan, relatând că aceasta a venit cu mesaje printate cu discuţii între prefectul Capitalei Speranţa Cliseru şi secretari de stat în MAI. Firea a spus că minsitrul de Interne are o problemă personală cu ea şi cu Speranţa Cliseru, pe care a jignit-o.

„Acum este o altă problemă, că doamna ministru nu a răspuns deloc celor spuse de mine. A venit cu nişte xeroxuri, discuţii pe whatsapp între doamna prefect şi un domn secretar de stat, mesaje printate, nişte discuţii personale către doamna prefect şi domni din Ministerul de Interne, discuţii despre proteste, acţiuni. Am întrebat-o dacă ne spionează, dacă ne ascultă convorbirile, dacă ştie ce vorbim prin mesaje, pentru că nu mi se pare normal ca în CEx să vii ca argumentaţie cu tot felul de aspecte derizorii, aspecte personale, mesaje printate de pe Whatsapp, nişte discuţii personale. I-am spus că nu este normal să discutăm în cel mai important for politic aceste lucruri. Are o problemă personală cu mine şi cu doamna prefect, a jignit-o, a făcut atacuri directe la competenţele sale profesionale, ale doamnei prefect (…)”, a mai spus Firea.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susţinut de asemenea, că jandarmii care au asigurat ordinea la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei au dormit o noapte pe jos, fără paturi, fără apă şi mâncare, „ca nişte vite”, şi spune că i-a reproşat ministrului de Interne, Carmen Dan, că nu a avut grijă nici măcar de oamenii săi.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, referitor la controversele privind ordinul de intervenție dat jandarmilor la protestul din 10 august, că este necesar ca acuzațiile să se bazeze pe probe concrete. Referitor la înregistrarea în care un cetățean îi cere prefectului Capitalei să spună că ministrul de interne a mințit, iar Speranța Cliseru răspunde că a spus acest lucru și menționează că va digulva și alte informații, premierul României spune că nu a avut încă o discuție cu prefectul, dar că aceste lucruri se vor discuta la Guvern.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here