Liberalii din Olt, portavocea unor ONG-uri din țară și străinătate

Neputincioși în politica locală, liberalii din Olt și-au luat aliați din rândul unor ONG-uri din țară și străinătate care susțin că luptă pentru protecția animalelor. Așa cred ei, pentru că, de fapt, au devenit portavocea acestor entități cu interese în a prelua controlul activităților ce se derulează în domeniul câinilor fără stăpân.

Colaborarea dintre PNL Olt și aceste ONG-uri a avut o primă concretizare joi, când președintele Tineretului Național Liberal Olt, consilierul local Ionuț Comănescu, i-a avut ca invitați, la o conferință de presă, pe Carmen Arsene, președinta Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor, Konrad Kranz, vicepreşedintele unei asociaţii din Austria, “Salzburger Initiative 50+”, care se ocupă de sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale, și Claudia Strasburger-Eppel, preşedintele Organizaţiei Helft Handeln Germania.

Cum Ionuț Comănescu se vede deja candidatul PNL la funcția de primar al Slatinei, o bună parte a temelor de discuție propuse jurnaliștilor a fost bazată pe atacul la adresa primăriei, respectiv împotriva managementului, evident defectuos, al instituției în domeniul câinilor fără stăpân.

Cei trei ONG-iști s-au arătat extrem de interesați de bugetul pe care administrația locală îl pune la dispoziția adăpostului canin de la Sărăcești. Apoi, aceștia au făcut acuzații foarte grave la adresa autorităților, susținând că mii și mii de patrupede ar fi fost ucise la marginea Slatinei. Cel puțin așa afimră președinta Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor, care s-a arătat însă extrem de deranjată atunci când i s-au cerut dovezi concrete în acest sens. Ea a spus că dovezile există și a dat citire unor statistici privind numărul câinilor în adăpostul de la Sărăcești de-a lungul a 10 ani. A amintit apoi de eutanasierea patrupedelor fără stăpân, acțiune care, totuși, este reglementată prin lege.

Carmen Arsene a deplâns, apoi, lipsa activității de sterilizare gratuită a câinilor cu stăpân, fiind surprinsă să afle că, totuși, Primăria Slatina și Asociația „Prietenii noștri” invită, periodic, proprietarii de câini și pisici la sterilizarea animalelor.

Surprinși au fost cei trei ONG-iști să afle și că Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân Slatina organizează, regulat, târguri pentru adopții canine.

Într-o altă ordine de idei, Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor și cele două asociații din străinătate cer primăriei montarea unui sistem de supraveghere video la adăpostul de la Sărăcești care să monitorizeze tot ce mișcă acolo. Reprezentanții celor trei organizații neguvernamentale l-au convins pe Comănescu să le transforme solicitarea într-o inițiativă legislativă pe care consiliul local a respins-o, respingere motivată prin existența mai multor prevederi legale. Printre acestea se numără și Regulamentul (UE) nr. 679/27.04.2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, regulament intrat în vigoare la data de 25.05.2018.

Ce spune șeful Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân Slatina

În legătură cu aceste atacuri, șeful Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân Slatina, Bogdan Apostoliceanu, spune că, începând cu anul 2016, mai multe ONG-uri din țară și străinătate au devenit suspect de interesate de activitatea serviciului și că, prin intermediul unor persoane, inventează cazuri de practici ilegale puse în spatele personalului angajat de la adăpostul Săcărești.

„Începând cu anul 2016, mai multe asociații și fundații cu obiectul de activitate declarat în domeniul protecției animalelor, printre care enumăr FNFA București, FPAM Tulcea, Salzburger Initiative 50+ Austria și altele, au fost interesate de activitatea noastră, solicitând o mulțime de date statistice și financiare pe care, în măsura limitelor legale, le-am pus la dispoziție, dar niciodată aceste ONG-uri declarate ca protectoare ai animalelor nu au adoptat, nici ca persoane fizice, nici ca persoane juridice, câini fără stăpân din adăpostul nostru. Mai mult decât atât, prin diferite persoane, declarate iubitoare de animale, au încercat în permanență să desfășoare o campanie de denigrare a personalului angajat în adăpost, inventând cazuri de matratare a câinilor atât în activitatea de capturare, cât și în cea de cazare sau îngrijire, îndemnând la acțiuni contrare legislației în vigoare, precum «reteritorializarea»” sau trimiterea în adopție a câinilor fără documentele legale prevăzute prin lege specială”, a declarat Apostoliceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here