Lideri din Uniunea Europeană şi Statele Unite ajung mâine la Bucureşti, ca să participe la summitul Iniţiativa Celor 3 Mări, un proiect susţinut de 12 ţări din Europa Centrală şi de Est. Capitala României va fi locul unde, timp de două zile, se vor dezbate, la nivel inalt, proiecte economice pentru dezvoltarea zonei şi consolidarea parteneriatului transatlantic. Guvernul vede în acest Summit o oportunitate majoră pentru România, care trebuie valorificată la maximum.
Mircea Geoană, fost ministru de Externe: Este bine că este la noi, este bine că ne asumăm un rol de a elimina suspiciunile că acest proiect este folosit ca un fel de bilă cu mantă împotriva unor şi altora şi sper să putem obţine lucruri cât mai concrete de la acest Summit de la Bucureşti.
Iulian Fota, fost consilier prezidenţial: Cred că cel mai important lucru e că Junker vine la București. Și, venind la București, există șansa dialogului cu el atât pe chestiuni legate de summit, cât și pe chestiuni legate de interesul direct al românilor într-o relație cât mai bună cu Bruxelles. Cred că este un moment important pentru diplomația românească. Asta ne arată că în România nu avem numai violență politică și foarte multă tensiune. Avem și elemente care se bazează pe foarte bune calități de negociere.
Cristina Trăilă, deputat PNL: Ar trebui privit acest summit, în primul rând, ca un succes al preşedinţiei României, iar el trebuie privit pe trei paliere: unul regional, unul în contextul UE şi în acest context relaţia transatlantică prin prezenţa secretarului de stat pe probleme de energie. Iată un capitol extrem de important, care cu siguranţă se va concretiza într-o sumă de proiecte.
Ana Birchall, vicepremier pentru parteneriate strategice: Acest summit reprezintă o oportunitate majoră pentru România, pe care cu sinceritate vă spun că trebuie să o valorificăm la maximum, în condiţiile în care această iniţiativă ne va permite să derulăm investiţii care să asigure beneficii economice importante atât României şi celorlalte 11 state participante. Din punctul nostru de vedere contribuie la consolidarea relaţiei transatlantice prin încurajarea prezenţei economice a SUA în regiune, acţionând ca un catalizator.
Sursa: digi24.ro