Un bărbat din Olt a suferit ARSURI GRAVE, iar autoturismul său a fost distrus în totalitate de un incendiu de vegetație/ Imagini FOTO și VIDEO

Un autoturism a fost distrus în totalitate de foc în timpul unui incendiu de vegetație uscată pe un câmp din apropierea orașului Corabia. Proprietarul a suferit și el arsuri grave, fiind transportat la spital.

Mai precis, evenimentul s-a petrecut în cartierul Celei din Corabia. Pentru stingerea incendiului au intervenit pompierii de la Garda Vișina, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

La fața locului a ajuns și un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Olt, au intervenit în orașul Corabia, cartier Celei, la un incendiu de vegetație uscată.

„La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta la vegetația uscată și la un autoturism aflat în apropierea zonei incendiate.

Pompierii au lichidat în scurt timp incendiul, dar autoturismul a fost distrus în totalitate” a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, plutonierul major Victor Enuș.

Proprietarul autoturismului și al terenului, în vârstă de 63 de ani, din orașul Corabia, a încercat lichidarea incendiului înainte de sosirea echipajelor de intervenție și a suferit arsuri la fața și membrele superioare.

Acesta a fost preluat de echipajul SAJ, conștient, cu arsuri de gradul III la față și la membrele superioare și transportat la Spitalul Corabia.

Pompierii reamintesc următoarele prevederi legale pe care cetățenii, instituțiile și operatorii economici trebuie să le cunoască:

Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei persoane juridice.

Conform Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Ordinul comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului şi pădurilor nr. 30/147 din 8 februarie 2010 pentru aprobarea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România, stabileşte că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi respectiv faptul că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente.

În condiţiile în care este necesară arderea miriștilor pentru combaterea dăunătorilor și au fost obţinute aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, arderea vegetației uscate se face cu respectarea următoarelor măsuri:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;

– izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

– asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

– asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here