Referendumul pentru Olt-Romanați se va desfășura în două zile: 6 și 7 octombrie

După ce Guvernul a stabilit, marți, că referendumul pentru modificarea Constituției României privind redefinirea familiei tradiționale se va desfășura în două zile, pe 6 și 7 octombrie, Consiliul Județean Olt va convoca, și el, o ședință extraordinară pentru adaptarea datei de desfășurare a referendumului local pentru modificarea denumirii județului din Olt în Olt-Romanați.

Acest demers este necesar după ce consilierii județeni ai Oltului au stabilit, prin hotărâre, că referendumul local va fi organizat în același timp cu cel național, astfel încât oamenii să nu fie chemați de două ori la urne.

„După ce Guvernul, marți, a stabilit că referendumul pentru modificarea Constituției se va desfășura în două zile, trebuie și noi să convocăm o ședință extraordinară pentru a adapta durata organizării referendumului local pentru redenumirea județului”, a declarat, pentru OLT-ALERT, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu. El susține că respectiva ședință va fi convocată, cel mai probabil, joi, 20 septembrie.

Majoritatea consilierilor județeni a aprobat, lunea trecută, organizarea referendumului local redenumirea județului Olt, care, dacă populația va fi de acord, Olt-Romanați.

Cetățenii care vor da curs chemării la consultare vor trebui să răspundă la înctrebare: Sunteți de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt?

Suma alocată referendumului local este de peste 900.000 de lei, însă, ținând cont că respectiva consultare a populației va avea loc o dată cu referendumul național, în aceleași secții de votare, este posibil ca valoarea financiară a organizării consultării populației din Olt să fie mai mică.

Organizarea referendumului local s-a stabilit, pentru prima oară, în ședința ordinară a Consiliului Județean Olt din august 2017, după ce autoritățile locale din Caracal, reprezentanți de seamă ai culturii locale, oameni de afaceri locali și aproape toți parlamentarii de Olt au dezbătut ideea și au căzut de acord pe acest subiect.

Deși s-a stabilit, inițial, să fie organizat la data de 15 octombrie 2017, aleșii județului au adoptat o nouă hotărâre prin care referendumul local a fost amânat până la organizarea referendumului pentru familie, astfel încât ambele consultări să aibă loc în același timp și oamenii să nu fie chemați de două ori la urne.

Referendumul local va fi validat prin lege de Parlamentul României, actul normativ urmând să cuprindă precizarea pe care autoritățile locale au făcut-o din capul locului, aceea că, dacă proiectul va avea acordul majorității populației, cetățenii nu vor suporta nici un cost cu schimbarea documentelor care țin de identitate, acestea urmând să fie preschimbate, gratis, atunci când le vor expira termenul de valabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here