Proiectul integrat de gestionare a deșeurilor, implementat în județul Olt, va deveni funcțional de la începutul după ce Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Olt-Eco a semnat, miercuri, contractul cu firma care a câștigat licitația privind colectarea gunoiului menajer. Este vorba despre Rosal Grup SA, compania controlată de omul de afaceri Silviu Prigoană. Asta după ce aceeași autoritate contractantă a semnat, deja, contractul privind operarea depozitului ecologic de la Bălteni, de care se va ocupa SC Salubris SA și SC Clean Prest Activ SRL, care s-au asociat și au câștigat licitația.
Semnarea celui de-al doilea contract a fost confirmată de Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, instituția care a reușit atragerea a peste 30 de milioane de euro din fonduri europene pentru implementarea proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt‟.
„A fost semnat și contractul privind colectarea. Așa cum se știe, administrarea gropii de la Bălteni, deja contractul a fost semnat. Astăzi avem și colectarea semnată. Au un termen, ambele firme, asocieri de firme câtigătoare, în care trebuie să preia și să dea drumul acestui proiect. Sperăm ca de la 1 ianuarie 2019 acest proiect să funcționeze”, a declarat Marius Oprescu.
Intrarea în funcțiune a instalației de la Bălteni nu a putut fi pusă în funcțiune pentru că cea de-a doua parte a proiectului, colectarea, nu a putut fi contractată, întrucât un participant la licitație a contestat modul în care Rosal Grup SA a câștigat procedura. Contestația a fost respinsă de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), a cărei decizie a fost atacată în instanță. Curtea de Apel i-a dat câștig de cauză tot companiei câștigătoare, drept pentru care firma controlată de Prigoană urmează să se pună la punct cu tot ce trebuie, astfel încât să demareze activitatea de colectare a gunoiului.
•••
Pentru implementarea, în toate cele 112 localităţi ale judeţului, a proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt‟, Consiliul Judeţean Olt a reuşit atragerea a peste 30 de milioane de euro din fonduri europene.
Proiectul a prevăzut, în primele etape, construirea unui depozit ecologic, amplasat în localitatea Bălteni, închiderea depozitelor de deșeuri neconforme din Slatina, Scorniceşti, Drăgăneşti–Olt, Caracal, Balş şi Corabia, construirea a patru staţii de transfer a deşeurilor în localităţile Scorniceşti, Balş, Caracal şi Corabia, a 3.772 de unităţi de platforme pentru deşeuri menajere şi a 1.975 de unităţi de platforme pentru deşeuri reciclabile, procurarea a 6.445 de containere pentru deşeuri menajere şi reciclabile, achiziţia a opt tocătoare pentru deşeuri biodegradabile și a 18.000 de unităţi de compostare individuală.
Colectarea gunoiului se va face din poartă în poartă.
Pentru a putea beneficia de investiţii in cadrul proiectului, toate localităţile județului, inclusiv Consiliul Judeţean Olt, au înfiinţat, prin hotărâri, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Olt-Eco, care este autoritatea contractantă care a organizat licitațiile pentru desemnarea operatorilor care se vor ocupa de funcționearea sistemului.