Daniel Morar a facut opinie separată la CCR pe referendumul pentru familie: Legislația română e tributară unor viziuni retrograde. Se suprimă un drept fundamental

Judecătorul Daniel Morar a făcut opinie separată în cazul avizului dat de Curtea Constituţională legii de revizuire a Constituției, care prevede că familia se întemeiază doar pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie. În opinia sa, dreptul la căsătorie al persoanelor de același sex, garantat de articolele privind familia și dreptul la viața de familie, garantate de Constituție, sunt suprimate prin acest proiect de revizuire.

„Mai mult, ignorand evolutia legislativa internationala in materia protectiei drepturilor persoanelor aflate in relatii de cuplu cu persoane de acelasi sex, precum si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, legiuitorul constituant roman, prin legea supusa controlului de constitutionalitate, consacra chiar la nivelul Legii fundamentale in stat restrangerea sferei de incidenta a institutiei casatoriei”, arată Morar în opinia separată, citată de ziare.com.

Judecătorul s-a referit și la justificarea folosită în expunerea de motive a proiectului, potrivit căreia înlocuirea termenului de ”soți”, prezent acum în definiția familiei din Constituție, cu ”femeie și bărbat” înlătură orice echivoc.

„Atat din punct de vedere terminologic, cat si din punct de vedere al evolutiei institutiei casatoriei in plan juridic, este evident ca notiunea de soti nu este identica cu cea de barbat si femeie, astfel ca, prin aceasta modificare, nu se realizeaza doar o precizare terminologica (asa cum a retinut Curtea in Decizia nr. 580 din 20 iulie 2016, paragraful 42; de altfel, valabilitatea acestui argument ar pune sub semnul intrebarii insasi utilitatea demersului revizionist), ci se suprima dreptul la casatorie al persoanelor de acelasi sex, drept garantat de art. 48 din Constitutie in forma in vigoare la data revizuirii, precum si dreptul la viata de familie al acestora, garantat de art. 26 din Constitutie”, mai explică Daniel Morar.

Judecătorul a mai folosit drept argumente jurisprudența CEDO, o decizie a CCR și articole din Constituția României.

De exemplu, articolul 152, alineatul 2 stabilește limitele revizuirii Constituției: „De asemenea, nici o revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora”.

Daniel Morar mai arata ca, contrar acestor evolutii pe plan international si, desi textul constitutional al art. 48 in vigoare nu limiteaza casatoria la uniunea intre un barbat si o femeie, legiuitorul infraconstitutional roman, prin modificarile operate in noul Cod Civil, intrat in vigoare in anul 2011, a stabilit in art. 277 interdictia casatoriei dintre persoane de acelasi sex, nerecunoasterea in Romania a casatoriilor dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini, precum si nerecunoasterea in Romania a parteneriatelor civile dintre persoane de sex opus sau de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini.

„Cu alte cuvinte, in prezent, legislatia romana nu numai ca nu ofera nicio forma de protectie juridica relatiilor dintre persoane de acelasi sex, ci, tributara unei viziuni retrograde, nici nu recunoaste casatoriile sau parteneriatele civile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate”, conchide Daniel Morar.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here