ŞOC: Sute de mii de firme riscă AMENZI URIAŞE. Fiscul a plecat în verificări!

Controalele Fiscului la firmele ce utilizează case de marcat arată că încă sunt foarte mulți comercianți la nivel de țară ce nu le-au schimbat cu noile modele avizate, cu jurnal electronic. 

Aproximativ 800.000 de firme trebuie să-şi înlocuiască aparatele de marcat vechi, anunţă Agerpres, citând un comunicat al unei companii din domeniul aparaturii fiscale.

În cazul companiilor plătitoare de TVA data scadentă este 1 septembrie, iar în cel al firmelor neplătitoare de TVA, data scadentă este 1 noiembrie.

Normele din Legea prevenirii prevăd ca, în prima etapă, operatorii economici care nu au făcut încă schimbarea să primească un avertisment. Ulterior, însă, se pot aplica amenzi situate între 8.000 şi 10.000 lei, putându-se chiar și dispunerea sistarea activităţii economice a firmei până la intrarea în legalitate.

La finalul lunii august, chiar înainte de expirarea primului termen, s-a constat că au fost instalate în jur de 30.000 de case conforme cu noile prevederi legislative, din cele 100.000 utilizate de către operatorii mari şi mijlocii. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis în total aproape 32.000 de certificate de atribuire a numărului unic de înregistrare pentru peste 44.000 de aparate de marcat.

„Dacă în lunile iunie şi iulie vânzările au fost similare celor din anii precedenţi, începând cu a doua jumătate a lunii august vânzările au crescut de 4-5 ori, odată cu apropierea termenului limită de schimbare a caselor de marcat pentru contribuabilii mari şi mijlocii. Ne aşteptăm ca în perioada următoare să crească cererea de case de marcat de cel puţin zece ori, întrucât termenul limită pentru contribuabilii mici este de 1 noiembrie. Foarte mulţi comercianţi lasă pentru ultimile zile decizia de a schimba casele de marcat”, a declarat Florin Băjan, director general al Zeus Service.

Toate companiile care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie, cum sunt restaurantele, magazinele alimentare, saloanele de înfrumuseţare sau farmaciile, sunt obligate să utilizeze case de marcat fiscale cu jurnal electronic.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here