Marius Iancu: DA pentru Olt-Romanați, DA pentru identitatea și tradițiile oltenilor

Deputatul social-democrat de Olt Marius Iancu încurajează populația locală să meargă la referendumul pentru schimbarea denumirii județului din Olt în Olt-Romanați, afirmând că nimeni nu va suporta costuri cu schimbarea documentelor de identitate.

Parlamentarul de Olt afirmă că atribuirea noii denumiri județului nostru înseamnă o reparație istorică pentru identitatea și tradițiile oltenilor.

„Schimbarea numelui județului în Olt-Romanați este o reparație istorică și nu implică niciun cost pentru cetățeni sau agenți comerciali, iar documentele vor fi schimbate atunci când expiră sau la cerere. 

Pe 7 octombrie 2018, mergem la referendum și scriem împreună o pagină din istoria noastră. DA pentru Olt-Romanați, DA pentru identitatea și tradițiile oltenilor”, a declarat Marius Iancu.

În 6 și 7 octombrie 2018, o dată cu referendumul pentru revizuirea Constituției privind redefinirea familiei tradiționale, cetățenii județului Olt sunt chemați să răspundă cu DA sau NU și la întrebarea „Sunteți de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt?”

Inițiatorii acestui demers, reprezentanți ai administrației publice locale, oameni de cultură, dascăli, oameni de afaceri, Episcopia Slatinei și Romanaților, aleși locali și aproape toți parlamentarii de Olt, susțin că reușita acestei acțiuni ar însemna o reparație istorică în contextul fostului județ Romanați, desființat abuziv de regimul comunist în 1950.

Organizarea referendumului local s-a stabilit, pentru prima oară, în ședința ordinară a Consiliului Județean Olt din august 2017, după ce autoritățile locale din Caracal, reprezentanți de seamă ai culturii locale, oameni de afaceri locali și aproape toți parlamentarii de Olt au dezbătut ideea și au căzut de acord pe acest subiect.

Deși s-a stabilit, inițial, să fie organizat la data de 15 octombrie 2017, aleșii județului au adoptat o nouă hotărâre prin care referendumul local a fost amânat până la organizarea referendumului pentru familie, astfel încât ambele consultări să aibă loc în același timp și oamenii să nu fie chemați de două ori la urne.

Referendumul local va fi validat prin lege de Parlamentul României, actul normativ urmând să cuprindă precizarea pe care autoritățile locale au făcut-o din capul locului, aceea că, dacă proiectul va avea acordul majorității populației, cetățenii nu vor suporta nici un cost cu schimbarea documentelor care țin de identitate, acestea urmând să fie preschimbate, gratis, atunci când le vor expira termenul de valabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here