Teatrul Național Caracal, o bijuterie arhitectonică. Amănunte neștiute de caracaleni

Teatrul Național Caracal a fost construit între 1896-1901, după planurile arhitectului austriac Franz Billek, de Spaulenzi Mariani, din familia arhitecților italieni Mariani, stabiliți în Caracal. Sub firma Mariani s-au construit multe clădiri frumoase în oraș, amintind Palatul de Justiție. sau casa Nicolae Titulescu, de pe strada Jianu. 

Toate aceste amănunte de neștiute de marea majoritate a caracalenilor sunt puse în circuitul public, pe internet, de istoricul Aurelia Grosu, șefa Secției de Arte a Muzeului Județean Olt.

„Pentru a fi și mai mult pusă în evidență, impozanta clădire a Teatrului Național a fost amplasată pe dealul Protosenilor, în apropierea curților și a bisericii domnești ridicate de Mihai Viteazul, ce stăpânea un întins domeniu în Romanați.

Clădirea impresionează și astăzi prin abundența ornamentelor interioare și exterioare, specifice barocului, prin marile nume ale scenei românești care au jucat aici, prin devotamentul caracalenilor pentru cea mai reprezentativă emblemă a orașului lor”, notează Aurelia Grosu.

Printr-o fericită împrejurare, Teatrul Național Caracal poartă numele unui monstru sacru al teatrului și cinematografiei românești: Ștefan Iordache.

„A fost dorința Michaelei Tonitza Iordache, lumina din viața marelui actor, care pe linie maternă descindea din Caracal. Mama Michaelei Tonitza Iordache, Carmen Marineanu, dintr-o veche și importantă familie din Caracal, s-a căsătorit cu medicul Petre Tonitza, fiul marelui pictor Nicolae Tonitza, având un singur copil, Michaela Tonitza, soția lui Ștefan Iordache”, mai precizează istoricul de la Muzeul Județean Olt.

Fotografii din arhiva Aureliei Grosu:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here