Tudorel Toader, de partea lui Dragnea înaintea apelului în dosarul în care a fost condamnat la închisoare: Ministrul vrea schimbarea completului de la ÎCCJ

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut joi decizia Guvernului de depunere a unui solicitări la Curtea Constituţională privind un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind felul în care sunt făcute complete de 5 judecători, precum cel care va judeca apelul în dosarul în care Dragnea a fost condamnat în primă fază la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

„Sesizarea este foarte cuprinzătoare şi, după părerea mea, bine argumentată. Pentru că din 2013 legea spune ‘complete de 5 judecători se formează în mod aleatoriu, prin tragere la sorţi’, din 2014 Colegiul de conducere al ÎCCJ a zis ‘tragem la sorţi numai 4 şi preşedintele si vicepreşedintele ÎCCJ vor fi membri de drept. A venit o decizie a CCR, din iunie anul acesta, care reia acelaşi lucru (obligativitatea tragerii la sorţi a celor 5 membri – n.r.). După decizia CCR, la 5 ani de la schimbarea modului de constituire a completelor, Colegiul de conducere al ÎCCJ spune că ‘rămâne cum am stabilit noi’. ‘Spune legea, dar noi decidem cum vrem noi.’ Dacă noi am fi avut convingerea că nu intră în competenţa CCR un astfel de conflict, nu am fi sesizat-o. Este un conflict juridic de natură constituţională prin care o putere, cea judecătorească, s-a substituit puterii leglative prin faptul că a amânat intrarea în vigoare a unui text de lege”, a declarat joi Tudorel Toader.

Această decizie privind felul cum se compun complete de 5 judecători de la instanţa supremă este extrem de importantă pentru Liviu Dragnea care aşteaptă sentinţa definitivă în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Primul termen al apelului a fost stabilit pentru 8 octombrie.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here