Autoritățile din Olt, în ALERTĂ MAXIMĂ din cauza pestei porcine africane. Ce localități sunt atent monitorizate

Autoritățile din Olt sunt în alertă maximă după ce, ieri, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a anunțat ANSVSA că în comuna Slobozia Mândră, din Teleorman, la doar 10 kilometri de limita județului Olt, a fost confirmat un caz de pestă porcină africană. 

Urmare acestei informații, prefectul de Olt, Solviu Neacșu, a convocat, miercuri, la prima oră, Centrul Judeţean de Combatere a Bolilor (CJCB) pentru evaluarea situației și pentru luarea măsurilor ce se impun pentru ca virusul să nu pătrundă pe teritoriul județului.

În primul rând, de azi, localitățile din zona focarului, respectiv Scărişoara, Rusănești, Cilieni, Tia Mare și Izbiceni, vor fi supuse unor inspecții amănunțite pe care medicii veterinari le vor face.

„Vor fi inspectate toate exploataţiile de porci din aceste localităţi, adică un număr total de 3.000 de exploataţii în care există 8.000 de porci”, a declarat, într-o conferință de presă, șeful Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, Veronel Bolborea.

Toate aceste exploatații ar trebui să fie verificate de medicii veterinari pe durata unei săptămâni, DSVSA comunicând zilnic starea de sănătate a animalelor.

După ședința CJCB, prefectul Silviu Neacșu a convocat, pe același subiect, și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Autoritățile locale și medicii veterinari trebuie să informeze populația în legătură cu riscurile acestei boli. „Oamenii trebuie să știe că dacă un porc moare și îl îngroapă, fără să declare decesul, nu poate fi, ulterior, despăgubit. Dacă un animal se îmbolnăvește, trebuie anunțat imediat. Pe de altă parte, nimeni nu trebuie să intre în panică, pentru că au fost și sunt luate măsuri astfel încât virusul să nu intre în județul nostru”, a declarat, pentru OLT-ALERT, prefectul județului.

De altfel, autoritățile din Olt au restricționat încă din vară circulația animalelor în târgurile de animale, atât în cele autorizate, cât și în cele neautorizate.

„Polițiștii au sarcina să creeze filtre și să nu intre nici un porc. Facem tot ce putem încât să protejăm animalele din județul nostru”, a mai spus Silviu Neacșu.

De la începutul anului şi până în prezent, DSVSA Olt a examinat peste 840 de probe de la porcii mistreţi şi de la cei domestici, din gospodării şi din exploataţiile comerciale, nefiind găsit nici un caz de pestă porcină africană sau de pestă porcină clasică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here