Deputatul Dan Ciocan: Avem nevoie de reglementări cât mai bune în domeniul mediului

Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice a avut în dezbatere, marți, două proiecte legislative, dintre care un proiect de lege privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului. Potrivit deputatului de Olt Dan Ciocan, secretar al Comisiei, proiectul este unul de importanță strategică pentru mediu.

Această lege reglementează, prin abordări mai exacte și mai amănunțite, procedura de evaluare a impactului de mediu. Proiectul a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru Agricultură și urmează să ajungă în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

„Vorbim de atribuții și responsabilități ale instituțiilor care avizează proiectele, de condițiile ce trebuie îndeplinite de proiectele care pot avea efecte semnificative asupra mediului ținând cont de natura dimensiunii sau localizării lor. Astfel de proiecte fac obiectul unei solicitări de aprobare de dezvoltare și unei evaluări a impactului lor asupra mediului înaintea emiterii unei aprobări. Avem nevoie de astfel de legi, de reglementări cât mai bune în domeniul mediului înconjurător, în contextul în care comunitatea internațională pune un accent din ce în ce mai apăsat asupra îmbunătățirii condițiilor de mediu, ale protejării mediului de care depinde viața noastră, a tuturor”, a declarat deputatul Dan Ciocan.

Evaluarea impactului asupra mediului identifică, descrie și evaluează, în mod corespunzător și pentru fiecare caz în parte, efectele semnificative, directe și indirecte, ale unui proiect ținându-se cont de factori precum populația și sănătatea umană, biodiversitatea, terenurile, solul, apa, aerul și clima, bunurile materiale, patrimoniul cultural și peisajul, se arată în proiectul de lege.

Proiectul a fost adoptat de Senat în 24 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here