CCR nu aplică ordonanța lui Toader: Valer Dorneanu a emis ordinul de încetare a detaşării Marietei Safta la Ministerul Justiţiei, dând de înțeles că OUG pe legile justiției este neconstituțională

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, dă de înțeles că ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției nu este constituțională prin faptul că a emis, joi, un ordin de încetare a detașării Marietei Safta la Ministerul Justiţiei, scris jurnalista Sorina Matei pe pagina sa de Facebook. 

Dorneanu i-a trimis ministrului Tudorel Toader și premierului Viorica Dăncilă ordinul prin care încetează detașarea Marietei Safta, prim magistrat asistent, în cadrul ministerului Justiţiei şi o întoarce pe aceasta la Curtea Constituţională. Marieta Safta își dăduse demisia din funcția de la Ministerul Justiției, luni, 15 octombrie.

Astfel, ”prin încetarea detaşării Marietei Safta, preşedintele CCR aplică decizia 45/2018 a CCR şi legea în vigoare neluând în considerare prevederile OUG 92/2018 iniţiată de Tudorel Toader”, scrie Sorina Matei pe Facebook.

Redăm, mai jos, postarea Sorinei Matei:

EXCLUSIV. CCR lovitură dură pentru Tudorel Toader: Dând de înţeles că OUG 92/2018 iniţiată de Tudorel Toader şi aprobată de Guvernul Dăncilă este neconstituţională, preşedintele CCR, Valer Dorneanu a emis astăzi ordinul de încetare a detaşării Marietei Safta la Ministerul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader şi premierul Viorica Dăncilă au primit astăzi din partea preşedintelui CCR, Valer Dorneanu ordinul prin care acesta îi încetează detaşarea Marietei Safta, prim magistrat asistent, în cadrul ministerului Justiţiei şi o întoarce pe aceasta la Curtea Constituţională, de unde fusese detaşată din 10 martie 2017 pe perioada exercitării funcţiei de secretar de stat la Ministerul Justiţiei. Cu toate că Marieta Safta şi-a dat demisia luni, 15 octombrie 2018, din funcţia de secretar de stat, demisia acesteia nu a devenit şi efectivă prin publicare în Monitorul Oficial.

În considerentele ordinului de încetare a detaşării Marietei Safta, emis astăzi de preşedintele CCR, se dă de înţeles că prevederile ordonanţei 92/2018 iniţiată de Tudorel Toader referitoare la “menţinerea detaşărilor în curs” până pe 30 iunie 2019 sunt neconstituţionale şi încalcă flagrant prevederile deciziei Curţii Constituţionale nr 45 din 30 ianuarie 2018. Astfel că prin încetarea detaşării Marietei Safta, preşedintele CCR aplică decizia 45/2018 a CCR şi legea în vigoare neluând în considerare prevederile OUG 92/2018 iniţiată de Tudorel Toader şi emisă de Guvernul Dăncilă care, în ciuda legii şi deciziei CCR, menţine detaşările în curs până pe 30 iunie 2019.

Preşedintele Curţii Constituţionale subliniază în ordinul de încetare a detaşării Marietei Safta că “numirea sau detaşarea magistraţilor cu funcţii de demnitate publică, indiferent de denumirea pe care acestea o poartă, NU POATE FI ACCEPTATĂ PRIN PRISMA EXIGENŢELOR CONSTITUŢIEI, întrucât se produce în mod inevitabil, o modificare a felului muncii pe care aceştia o prestează, astfel că LEGIUITORULUI NU NUMAI CĂ NU ÎI ESTE PERMISĂ CREAREA UNOR PROCEDEE DE ELUDARE A UNOR INTERDICŢII DE NATURĂ CONSTITUŢIONALĂ DAR ACESTA ARE OBLIGAŢIA DE A ELIMINA DIN DREPTUL POZITIV SOLUŢIILE CONTESTATE CA FIIND NECONSTITUŢIONALĂ”. Cu alte cuvinte, prin OUG 92/2018, potrivit deciziei 45/2018 a CCR lui Tudorel Toader nu numai că nu îi era permisă menţinerea detaşărilor în curs, dar trebuia să le şi elimine.

În decizia 45/2018 a CCR se atrage atenţia că persoanele care deţin calitatea de judecător sau procuror nu pot exercita decât activităţi specifice acestor funcţii, că aceştia asumându-şi, prin diverse mecanisme de numire/detaşare un rol diferit celui de înfăptuire a Justiţiei, încalcă pe de o parte principiul independenţei judecătorului, principiul separaţiei puterilor în stat, dispoziţiile privind incompatibilităţile şi dispoziţiile constituţionale, că pentru judecători, procurori, magistraţi asistenţi şi asistenţi judiciari nu este permisă nici desfăşurarea unor activităţi în afara ţării, funcţiile fiind incompatibile cu orice fel de calităţi oficiale în virturea cărora judecătorul/ procurorul prestează activităţi în afara graniţelor ţării şi că Legiuitorul avea obligaţia din 30 Ianuarie 2018 să elimine aceste dispoziţii neconstituţionale.

Prin OUG 92/2018, ministrul Justiţiei şi Guvernul Viorica Dâncilă au stabilit, contrar deciziei 45/2018 a CCR, “menţinerea detaşărilor în curs” până la data de 30 iunie 2019, “data finalizării execitării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România”.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here