Kelemen Hunor: ONG-urile nu trebuiau amestecate cu legea privind spălarea banilor

Foto: digi24.ro

Liderul UDMR, Klemen Hunor, a criticat, miercuri, în termeni foarte duri reluarea votului la controversatul proiect de lege privind spălarea banilor, afirmând că „votul nu se reia. Nu poți să repeți votul până când își iese. Asta înseamnă să distrugi procedură și principii parlamentare.”

„Nu este transpunerea Directivei. Nu trebuia să amesteci ONG-rile în această poveste. Nu trebuie să spui că ONG-urile așa la modul general reprezintă un pericol și ei spală bani, pentru că pui ștampila pe toate organizațiile din țară. Deci nu au ce să caute în această formă”, a explicat liderul UDMR, potrivit G4Media.

Întrebat dacă exceptarea fundațiilor aparținând minorităților nu a fost un troc pentru ca proiectul să treacă la vot, Kelemen Hunor a negat vehement.

„Excepția pentru fundațiile minorităților a fost sau nu un troc? Noi cum am votat? Ce troc a fost? Ați văzut votul nostru? Încercați o deducție logică, ce troc, când noi am votat împotrivă?”, a răspuns Klemen Hunor.

„Eu cred că nu ar trebui să facă nimeni o chestiune de manipulare din directivă, că acest lucru se întâmplă foarte des în România. De foarte multe ori, inclusiv în zona mass media, au fost multe cazuri în care directiva nu a fost așa cum au încercat unii sau alții să o transpună în legislația internă”, a declarat liderul UDMR.

După respingerea inițială proiectului de lege privind spălarea banilor, votul a fost reluat, iar legea a trecut cu 170 de voturi ”pentru”.

„Legea privind spălarea banilor a picat la vot, legea care punea pe butuci ONG-urile. Dragnea a pierdut, oficial, majoritatea la camera. Edit după 2 minute – PSD a cerut refacerea votului, total neregulamentar, s-a votat din nou și a trecut. PSD și ALDE își bat joc, din nou, de Parlament. Vom ataca legea la CCR”, a scris deputatul USR Ionuț Moșteanu pe Facebook.

Liderul UDMR a numit reluarea votului drept „o porcărie”.

„E o porcărie”, a răspuns liderul UDMR întrebat de reporterul Antenei 3 cum vede reluarea votului pe proiectul privind combaterea spălării banilor. Chestionat dacă va purta o discuție pe această temă cu liderii coaliției, Kelemen Hunor a răspuns: ”Nu știu ce vom purta, dar a fost o porcărie”.

Nemulțumirile ONG-urilor

40 de asociații și fundații au criticat dur, marți, proiectul de lege pentru combaterea spălării banilor discutat de Camera Deputaților, arătând că prevederi incluse în draft au ca scop blocarea activității societății civile. „Fără niciun temei, legea plasează societatea civilă în aceeași categorie de risc financiar cu furnizorii de servicii de jocuri de noroc și cu instituțiile bancare”, arată scrisoarea comună a celor 40 de ONG-uri.

Motivul nemulțumirii este acela că legea introduce obligativitatea de a raporta beneficiarul real în termen de 30 de zile de când acesta este cunoscut; în caz de neconformare, organizaţia poate fi dizolvată. „Caracterul excesiv nu este dat de obligaţia de raportare per se, ci de subiecţii acestei obligaţii: persoanele fizice care beneficiază de asistenţă, consiliere, ajutor, activităţi socio-medicale, educaţionale sau culturale, inclusiv copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi sau condiţii medicale pentru care au nevoie de ajutor”, arată ONG-urile semnatare.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here