Licitație cu “dedicație”: Legătura dintre apropiații lui Liviu Dragnea și achiziția de baterii de coastă pentru Forțele Navale Române

Licitație cu “dedicație” privind dotarea Forţelor Navale cu baterii de coastă.

În competiție s-ar fi înscris: grupul norvegian Kongsberg, fabricantul american de avioane Boeing, francezii de la MBDAcompanie ce a propus României cumpărarea unor rachete de ultimă generație, și Saab-Diehl.

Surse din zona militară spun că Kongsberg, companie apropiată a lui Liviu Dragnea, va fi desemnată câștigătoare, fiind și singura care îndeplinește condițiile impuse în procedura de achiziție.

Mai exact, în prima variantă a proiectului de HG, ofertantul trebuia să fi livrat în ultimii 5 ani baterii de coastă în valoare totală de cel puțin 137 milioane Euro (fără TVA). În aceste condiții, nu se califica nimeni.

În varianta modificată (cea aprobată), companiile înscrise trebuie să fi realizat aceste livrări începând din anul 2000. Aceasta schimbare a stârnit suspiciunea că, de fapt, procedura este scrisa special pentru Kongsberg.

Kongsberg este o companie controversată. Amintim că, în 2014, procuratura din Norvegia a acuzat, grupul de corupţie, în legătură cu livrările de echipamente de comunicaţii efectuate în România în perioada 1999-2008.

Site-ul rumaniamilitary.ro scrie că, începând din 2000, doar norvegienii au efectuat livrări care să depășească pragul de 137 milioane euro.

Boeing (cu Harpoon) nu a livrat nicio baterie de coastă, cel puțin din anul 2000. Din contră, în 2003, Danemarca a retras din activitate sistemele de coastă Harpoon. Anul acesta, au fost în atenția Finlandei, dar aceștia au optat pentru rachetele israeliene Gabriel.

De menționat că actualul consultant Damen Dan Dumitru, fost general SIE, a depus actele pentru Boeing și tot el a încheiat contractul de achiziție a 5 avioane pentru TAROM.

Numele lui Dan Dumitru, un apropiat al lui Liviu Dragnea, se leagă şi de compania olandeză Damen, înscrisă la licitaţia pentru achiziţia de corvete mulţifuncţionale pentru Forţele Navale Române. La doar câteva luni după ce au preluat managementul șantierului naval de la Mangalia, olandezii de la grupul Damen au numit la conducere două nume cu greutate din serviciile de informații românești. Este vorba despre consultantul Dan Dumitru, fost general SIE, şi despre Dorin Grosu, vicepreşedintele noii companii Damen Shipyards Mangalia, fost şef al Doi şi-un Sfert şi ofiţer de informaţii al Armatei, informează Jurnalul.ro.

Potrivit jurnalistului Sabin Orcan, Liviu Dragnea ar fi mers de mai multe ori la sediul companiei Damen, din Olanda, însoţit chiar de Dan Dumitru.

Saab-Diehl (cu RBS-15) nu a livrat nicio baterie de coastă din 2000. Mai mult, sistemele RBS15 MkII (MTO 85) din dotarea Finlandei vor fi înlocuite cu sisteme de rachete Gabriel.

MBDA, sub orice denumire, (cu Exocet), nu a livrat nicio baterie de coastă cel puțin din 2000.

De remarcat că Bucureștiul este cam singurul care și-a elaborat astfel cerințele, Finlanda cerând doar ca producătorii să poată oferi atât racheta ambarcată cât și varianta sa cu lansare terestră, făra sume și ani.

Programul privind dotarea Forţelor Navale cu baterii de coastă se adaugă celui privind achiziţia a patru corvete multifuncţionale, iar la stabilirea cerințelor minimale obligatorii pentru corvete, nu a apărut nicio informație cum că li s-ar fi cerut un anumit tip de rachetă antinavă, cu atât mai puțin NSM.

TKMS (K-130) a venit cu RBS-15Mk III (Saab-Diehl);

Fincantieri (Abu Dhabi Enhanced) si Naval Group (Gowind 2500) au venit cu Exocet MM40 Block3 (MBDA);

Damen (Sigma 10514) a venit cu Harpoon Block II (Boeing);

Adică nimeni nu a propus NSM pentru corvete şi fregate.

NSM-ul este totuși o rachetă mai mică și cu un cap de luptă mai ușor, și care se bazează pe un senzor infraroșu, nu pe un radar propriu, ceea ce o face mult mai greu de detectat de inamic. Pe de altă parte, tocmai lipsa unui radar și folosirea unui senzor IFR ar putea fi problematic în diferite condiții meteo, deși Kongsberg declară că racheta este „all -weather”.

Momentan singurele rachete antinavă din arsenalul României sunt rachetele sovietice de tip P-15 Termit, rachete pe care le deținem și pe platforme mobile de lansare de pe coastă.

În cursa pentru dotarea Forțelor Navale Române cu patru corvete multifuncționale s-au înscris companiile Naval Group din Franța, Damen din Olanda, germanii de la ThyssenKrupp Marine Systems și italienii de la Fincantieri.

Conform unor surse, grupul olandez ar avea cele mai multe șanse de a câștiga licitația. Asta în condițiile în care, cei de la Damen au primit conducerea șantierului naval de la Mangalia, cu toate că acționarul majoritar este statul român.

În acest context, amintim că Damen este implicată într-un uriaş scandal de corupţie după ce a făcut afaceri în mai multe state cu intermediari controversaţi care acum sunt acuzaţi de dare de mită.

Aceste informaţii apar într-un studiu NRC şi al grupului de jurnalişti de investigaţii „Lighthouse Reports” privind activitatea Damen. Acestea vizează utilizarea intermediarilor şi plăţile efectuate în Sierra Leone, Ghana, Togo, Libia, Brazilia şi Chile.

Într-un răspuns privind investigaţia, Procuratura arată că Damen este suspectă că „activ, prin intermediari, a dat mită către oficiali din mai multe Guverne străine pentru a obţine diverse decizii”.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here