Poetul Dan E. Diaconescu va fi înmormântat, miercuri, în cimitirul din Priseaca

Poetul slătinean Dan E. Diaconescu, care s-a stins din viață săptămâna trecută, la Spitalul Județean de Urgență Slatina, răpus de o boală necruțătoare, va fi înmormântat, miercuri la prânz, în cimitirul din localitatea Priseaca.

Trupul neînsuflețit al artistului va fi depus, luni după-amiză, la capela Bisericii „Maica Domnului” din Slatina, unde cei care l-au cunoscut își pot lua rămas-bun de la el.

Poetul avea 68 de ani și, în urmă cu câțiva ani, după ce s-a pensionat, el revenise din Italia, unde a lucrat vreme îndelungată. Ultima s-a grijă a fost să își adune versurile publicate prin ziare și reviste, să le adauge acestora și pe cele nepublicate și să le pună în cărți. Astfel, au apărut trei volume la editura Hoffman: „Umbra din sertare” (cu o prefață a scriitorului Viorel Dianu), „Spaimele clepsidrei” (prefațată de avocatul și scriitorul Iancu Tănăsescu) și „Năvodar de stele” (cu prefață de scriitorul Constantin Voinescu). Dintre acestea, doar primul volum a apucat să îl lanseze, eveniment consumat în 29 august, la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” din Slatina.

Poet, prozator, gazetar, traducător, Dan E. Diaconescu s-a născut la 28 martie 1950, în comuna Călmăţui din judeţul Teleorman.

A debutat cu poezie în 1968, în prestigioasa revistă de cultură „România literară”, şi în 1969, în revista „Luceafărul”.

De-a lungul anilor a avut colaborări în publicațiile „Teleormanul literar”, „Tribuna Sibiului”, „Flacăra Sibiului Transilvania”, „Cronica”, „Scânteia tineretului” și „Argeş”.

Debutul editorial a avut loc în anul 1987, cu volumul colectiv „Zboruri lirice”, apărut la Editura „Scrisul Românesc”, Craiova.

în 1986 a fost laureat al Premiului Naţional de Poezie din Focşani.

A tradus în limba italiană „Poemele luminii” de Lucian Blaga – I („Poemi della luce” di Lucian Blaga ) și „Poetul lemnului” de Mauro Corona (din limba italiană, „Il poeta del legno). I-a mai tradus pe Roberto Savino (în limba română, La belleza e l’inferno) și pe Gigi di Meo (din italiană, „Siamo uomini o caporali”, Suntem oameni sau caporali”).

A fost membru titular al Ligii Scriitorilor Friulani, provincia Pordenone, regiunea Friuli Venezia Giulia, Italia.

El este menţionat în „O istorie a literaturii române”, semnată de Ion Rotaru, vol. III, editura Minerva, Bucureşti, 1987, prin girul poetului şi eseistului Aurelian Titu Dumitrescu, autorul binecunoscutei „Antimetafizica”, alături de inegalabilul Nichita Stănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here