Echipele DSVSA Olt revin, azi, la Rusănești pentru uciderea porcilor. În zonă vor ajunge și jandarmi. Ieri, sute de localnici au blocat accesul medicilor veterinari în comună

Echipele Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt se vor deplasa, astăzi, din nou în localitatea Rusănești pentru a ucide, preventiv, porcii rămași vii, după ce ieri sute de localnici au blocat accesul medicilor veterinari în localitate. Reamintim că în Rusănești au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană.

Directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, a declarat că s-a ajuns la un consens cu autoritățile locale, acestea urmând dea concursul medicilor veterinari în acțiunea care ieri a eșuat.

„Ne apucăm de treabă acolo, după ce am ajuns la un consens cu primarul. Începem acțiunea, deja colegii se deplasează sprea Rusănești. Cu cât autoritățile locale ne dau concursul mai repede, cu atât mai repede putem să stingem și noi focarul și putem întocmi dosarele de alocare a banilor pentru despăgubirea oamenilor, aceștia să aibă banii deja de Crăciun”, a declarat șeful DSVSA Olt.

Bolborea a mai spus că primarul comunei a garantat că nu este nevoie de dislocări ale forțelor de ordine în localitate, pentru că oamenii care ieri erau foarte agitați vor înțelege să colaboreze cu echipele DSVSA.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Olt, locotenent-colonelul Iulian Mihai, a declarat pentru OLT-ALERT că la fața locului vor fi trimiși și efective de jandarmi, dar în sens preventiv.

„Trimitem și azi jandarmi la Rusănești. Dar efectivele nu vor fi la vedere, decât dacă va fi nevoie. Se încearcă rezolvarea situației pe cale pașnică. Ieri se putea rezolva altfel, știți că noi avem la dispoziție și efective și mijloace pentru realizarea scopurilor misiunilor noastre, dar nu acesta este scopul nostru. Deci încercăm să acționăm pașnic, să cooperăm cu oamenii, iar oamenii vor înțelege până la urmă, dacă li se explică foarte bine despre ce este vorba. Oricum, noi vom fi preventiv acolo, alături de cei de la DSVSA”, a declarat Iulian Mihai.

Medicii veterinari care au încercat marți să intre în comuna Rusănești pentru a ucide porcii rămași vii după ce în localitate au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană, s-au văzut nevoiți să plece după ce sute de localnici s-au revoltat împotriva lor. Jandarmii dislocați de șefii lor în zonă au plecat și ei.

De partea oamenilor a fost și primarul localității, care susține că în comună nu mai este picior de porc bolnav. De altfel, în localitate nu mai sunt decât purcei și scroafe gestante, pentru că, de teamă că ar putea rămâne fără carne de Crăciun, localnicii și-au tăiat porcii crescuți pentru sacrificare.

”Medicii veterinari au venit și au plecat. A fost agitație mare din partea cetățenilor. Au plecat și jandarmii. Porci nu mai sunt, sunt doar groștei. Lumea e supărată pentru că, dacă ar mai fi porci bolnavi, asta ar fi. Dar nu mai sunt porci bolnavi. Au fost trei focare, le-am izolat, am făcut ce trebuie, am dezinfectat acolo. Au luat 29 de probe de la vecini și nu a mai ieșit nici un rezultat pozitiv. Ne-au asigurat că nu se mai întâmplă nimic, că totul e sub control, și, deodată, să vină să ridice porcii! Duminică seară domnul prefect ne-a asigurat că nu se întâmplă nimic. Luni dimineață ce s-a întâmplat, nu știu, au luat o hotărâre așa, fără acoperire. Dacă ar mai fi vreun porc bolnav, am zice, asta e, oamenii ar fi înțelegători. Dar nu mai sunt porci bolnavi”, a declarat primarul din Rusănești, Alexandru Chirea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here