După trei încercări eșuate, reprezentanții DSVSA Olt ucid porcii din Rusănești sub protecția mascaților

După trei încercări eșuate din cauza localnicilor care s-au opus uciderii porcilor rămași vii după ce în comună au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană, echipele DSVSA Olt s-au întors, astăzi, în Rusănești însoțiți de mascați și jandarmi.

La ora șapte dimineața medicii veterinari au început să ucidă preventiv porcii și, de data aceasta, nimeni nu s-a mai opus.

Înainte de a-i ucide, reprezentanții DSVSA evaluează și măsoară porcii pentru a calcula sumele de bani pe care proprietarii animalelor trebuie să le primească de stat, cu titlu de despăgubiri.

„Au început să taie porcii, oamenii au mai ieşit în stradă, însă sunt jandarmii acolo, îi protejează pe cei de la DSVSA Olt. Oamenii sunt foarte dezamăgiţi, dar nu ne putem opune, pentru că s-ar crea un precedent. La şapte dimineaţă au fost aici, au început să-i omoare, dar nu cred că vor termina astăzi (n.red – joi, 29 noiembrie). Merge greu, trebuie să facă evaluarea, să-i măsoare, să dea semnătură fiecare gospodar. Au o formulă de aplicat pentru fiecare porc, ca să ştie cu cât îi despăgubeşte. Zece lei pe kilogram, atât vor primi”, a spus primarul comunei, Alexandru Chirea, potrivit gazetanoua.ro.

Inițial, medicii veterinari au eșuat în a aplica măsurile stabilite în ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt, marți, miercuri și joi încercarea lor de a-și pune planul în aplicare fiind împiedicat de revolta localnicilor, care nici nu au vrut să audă că porcii lor trebuie să fie uciși preventiv, pentru a împiedica extinderea pestei porcine africane.

De partea oamenilor a fost și primarul, care deține o fermă de 100 de porci la marginea localității. Lui i-a fost explicat că, în condițiile date, împiedicarea unei asemenea acțiuni constituie infracțiune pedepsită de lege.

La începutul acestei săptămâni, reprezentanții DSVSA au ucis și la Cilieni 28 de porci, după ce a fost confirmată existența virusului la porcii dintr-o gospodărie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here