Scene de o „violență rar întâlnită” în Paris! Lupte cu forțele de ordine, mașini incendiate, bariere rupte și bucăți de caldarâm aruncate, în al treilea protest al „vestelor galbene”

Sursa foto: b1.ro

Celebrul bulevard Champs Elysees din Paris a fost scena unor lupte de stradă fără precedent, sâmbătă, când controversatele „veste galbene” au organizat cel de-al treilea protest național împotriva politicilor fiscale și sociale din Hexagon, în special față de creșterea prețurilor la carburanți, potrivit Agerpres, care citează din AFP.

Mașinile incendiate, barierele rupte și bucățile de caldarâm aruncate au fost doar câteva dintre ingredientele unor scene de o „violență rar întâlnită” în capitala franceză, după cum le-a denunțat premierul Edouard Phillipe, care s-a declarat „șocat”.

La rândul său, Christophe Castaner, ministrul francez de Interne a reclamat prezența a „1.500 de perturbatori” veniți să se confrunte cu poliția, mobilizată în număr mare.

La prânz, scrie sursa citată, mai multe de 120 de persoane fuseseră arestate.

Publicația mai scrie că, la capătul unuia dintre cele mai turistice bulevarde din lume, Arcul de Triumf era înecat într-un nor de ceață, în timp ce poliția încerca să evacueze zona cu gaze lacrimogene și tunuri de apă.

Astfel, într-o atmosferă foarte tensionată, protestatari cu cagule s-au adunat în cursul dimineții sub Arcul de Triumf și au cântat o Marsilieză lângă flacăra Soldatului Necunoscut. Pe monumentul napoleonian au fost pictate cuvintele „vestele galbene vor triumfa”, potrivit relatărilor din sursa citată.

Mai apoi, forțele de securitate au împins protestatarii pe străzile adiacente, unde au fost create pagube semnificative.

De partea cealaltă, pe bulevardul Champs-Elysees, demonstrații pașnici se temeau că mesajul lor a fost deturnat de ciocnirile violente.

„Suntem o mișcare pașnică, doar că suntem dezorganizați”, a declarat Dan Lodi, un pensionar în vârstă de 68 de ani.

Chantal (61 de ani), o altă pensionară care a participat la demonstrație, s-a plâns că din cauza politicilor guvernamentale „în fiecare lună trebuie să umble la economii” și nu l-a uitat nici pe președintele Macron, considerat responsabil pentru multe dintre măsurile contestate, despre care a spus că „trebuie să coboare de pe piedestalul său, să înțeleagă că problema nu este taxa, ci puterea de cumpărare.

Mișcarea „vestelor galbene” a fost creată pe rețelele sociale, fără tutela vreunui partid sau sindicat, și a fost determinată de anunțul Guvernului francez privind scumpirea carburanților.

Autoritățile franceze susțin că aproximativ 36.000 de persoane au demonstrat în Franța, sâmbătă, dintre care 5.500 de persoane doar la Paris. Prima zi naţională de protest, pe 17 noiembrie, a strâns 282.000 de persoane, iar cea de-a doua – 106.000, dintre care 8.000 în Paris.

Executivul francez a aprobat o majorare a taxelor pentru carburanţi de 7,6 eurocenţi pe litru pentru motorină şi de 3,9 eurocenţi pentru benzină, pentru a reduce utilizarea autovehiculelor poluante şi a promova energia curată.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here