Klaus Iohannis, pentru presa din Austria: Sunt un adversar pentru oricine pune în pericol lupta împotriva corupţiei. Majoritatea PSD-ALDE e determinată să slăbească independenţa justiţiei

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre situația politică din România într-un interviu acordat publicaţiei austriece Kurier. Șeful statului a declarat că actuala majoritate parlamentară este determinată să slăbească lupta anticorupție, de unde și tensiunile ample de pe scena politică și din societate. Chiar și cu aceste dispute politice, însă, România poate exercita preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

“Sunt un adversar pentru oricine pune în pericol lupta împotriva corupţiei şi statul de drept din România, indiferent dacă sunt membri ai Guvernului sau nu. Este adevărat că actuala majoritate parlamentară, care susţine Guvernul PSD, este determinată să slăbească lupta împotriva corupţiei şi independenţa justiţiei. Eu susţin lupta anticorupţie. Din prima zi a mandatului meu, mi-am folosit puterea pe care mi-o dă Constituţia pentru a preveni intrarea în vigoare a unor legi care slăbesc sistemul juridiciar şi Codul Penal”, a declarat Iohannis, pentru Kurier.

Întrebat care sunt priorităţile țării sale la preluarea preşedinţiei Consiliului UE, Klaus Iohannis a declarat: “Preşedinţia Consiliului UE se confruntă cu multe provocări şi dosare dificile: procesul de ieşire a Marii Britanii din UE, cadrul financiar multianual, migraţia, dezbaterea pe tema viitorului UE. O viziune comună asupra păstrării valorilor europene trebuie să fie o prioritate pentru toate statele membre”.

Iohannis a vorbit pentru Kurier și despre importanța summit-ului de anul viitor de la Sibiu: “Prioritară trebuie să fie atenţia acordată unităţii, cooperării şi solidarităţii între statele membre. Este vorba despre coeziunea la nivelul Uniunii Europene. Oamenii aşteaptă răspunsuri clare la probleme. România vrea să ofere rezultate concrete. Un proiect central va fi summitul informal al Consiliului European programat pe 9 mai 2019 la Sibiu. Reuniunea este dedicată dezbaterii pe tema viitorului Uniunii Europene. Sperăm că summitul va furniza o perspectivă clară şi pozitivă asupra Uniunii Europene şi că îi va sensibiliza pe cetăţenii europeni”.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here