Pesta porcină africană: Aproape 600 de porci au fost uciși în Olt. Când sosesc despăgubirile

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt informează că, de la data apariției primului focar în județ (23.11.2018) și până în data de 3 decembrie au fost eliminați 590 porci, conform planului de măsuri aprobat pentru combaterea pestei porcine africane (PPA) și a procedurilor din manualul operațional de combatere a acestei boli, se arată într-un comunicat al DSVSA. De la animalele eliminate au fost prelevate probe, acestea fiind expediate către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, iar carcasele au fost ecarisate.

Și marți, 4 decembrie, echipele de medici veterinari sunt în localitatea Rusănești, acolo unde au fost confirmate trei focare de PPA, pentru verificarea exploatațiilor unde proprietarii nu au fost găsiți acasă.

„Menționăm faptul că toți proprietarii exploatațiilor de porcine în care s-au dispus măsuri zoosanitare de combatere a PPA vor fi despăgubiți conform legii”, spun reprezentanții DSVSA Olt.

Până luni, 3 decembrie, au fost întocmite 115 dosare de despăgubire, dintre care 29, cu valoare totală de 63.830 lei, au fost finalizate.

„Se preconizează că primele plăți pentru despăgubirea proprietarilor animalelor afectate de boală se vor face spre sfârșitul acestei săptămâni.

Un număr de 86 dosare de despăgubire este în curs de soluționare”, se mai arată în comunicatul DSVSA Olt.

La această dată se află sub restricție, din cauza evoluției focarelor de pestă porcină africană, localitățile Băbiciu, Scărișoara, Tia Mare și Cilieni, zone în care sunt impuse măsuri de punere sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor, restricții de mișcare din și către exploatațiile din interiorul localităților și între localități, a animalelor, a unor materiale susceptibile de a fi contaminate (carcase, furaje, gunoi de grajd, tulbureală etc.). La intrarea și ieșirea din exploatații sunt instalate dezinfectoare și filtre rutiere.

„La data emiterii acestui comunicat situația în județul Olt este staționară sub aspectul evoluției PPA, nemaifiind înregistrate alte suspiciuni de boală”, precizează conducerea DSVSA Olt.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbatici de care au cunoștință.

Medicii veterinari fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase la animale, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, atrage răspunderea penală.

DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here