Autoritățile din Olt, măsuri suplimentare împotriva pestei porcine africane. Primarii din sud, băgați în ședință

Pentru a nu se repeta episodul Rusănești, unde au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană în urma cărora medicii veterinari au ucis toți porcii din comună, autoritățile din Olt au luat măsura instituirii unor zone de dezinfecție pe toate drumurile care fac legătura în județul Teleorman și localitățile Băbiciu, Izbiceni și Giuvărăști.

Pe de altă parte, autoritățile din Olt cer Ministerului Agriculturii și Ministerului Apelor și Pădurilor să intensifice controalele în zona focarelor de pestă porcină africană din Teleorman, inclusiv acțiunile de dezinfecție în aceste zone, asftel încât pericolul ca boala să pătrundă din nou în Olt să scadă.

Informațiile sunt puse la dispoziția OLT-ALERT de către prefectul județului, Silviu Neacșu, care luni a avut o întâlnire cu toți primarii și medicii veterinari ai localităților limitrofe județului Teleorman, unde s-au aflat și reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.

„Am avut această întâlnire la prefectură, cu rezultate bune. Reprezentanții DSVSA le-a transmis primarilor și medicilor veterinari ce măsuri de prevenție trebuie să ia pentru ca noi focare de pestă porcină africană să nu mai apară. În plus, am stabilit ca DSVSA să trimită tuturor primăriilor condițiile în care se pot sacrifica porcii și condițiile în care se poate transporta carnea.

Vom transmite un material ministerelor Agriculturii și Apelor și Pădurilor cu solicitarea de a intensifica controalele în Teleorman, în zonele cu mistreții, inclusiv acțiunile de dezinfecție.

Pe toate drumurile către Teleorman, dinspre localitățile Băbiciu, Izbiceni și Giuvărăști, se instituie zone de dezinfecție”, a declarat prefectul de Olt.

Aceste măsuri vin după ce în comuna Rusănești au fost confirmate trei focare de pestă porcină care a dus la uciderea tuturor porcilor din zonele afectate. De asemenea, un focar a fost confirmat și în Cilieni, unde au fost uciși 28 de porci. Toate acestea după ce un cioban din Rusănești, care deține o târlă foarte aproape de zona din Teleorman în care au fost găsiți porci misteți răpuși de pesta porcină africană, a revenit acasă cu porci crescuți la târlă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here