Patru orașe din vestul țării au format Alianța Vestului. Care sunt obiectivele ei

Sursa foto: b1.ro

Primarii oraşelor Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea au semnat documentele de înfiinţare a Alianţei Vestului, o iniţiativă prin care se doreşte atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea economică a zonei de vest a ţării, se arată într-un comunicat de presă, de sâmbătă.

„Inițiativa pe care o propunem este anti-birocratică, cu o structură informală, organică, neierarhizată și deschisă. Este o structură pe care sperăm să o adopte și alte comunități din România, de o parte şi de alta a Carpaţilor, care să se coalizeze pe baza unor interese și proiecte comune, și cărora le vom oferi modelele de succes ale colaborării noastre: de la proiectul de digitalizare la care lucrăm acum, la cele de atragere de fonduri europene, de la asocieri între municipii în vederea unor achiziții comune, realizate pentru eficientizarea costurilor, la demersuri și vizite coordonate la Bruxelles”, se arată în comunicat.

Printre numeroasele obiective ale Alianţei se numără susținerea și urgentarea proiectului Autostrada Timișoara-Belgrad, accelerarea implementării proiectului Autostrada Transilvania, eliminarea birocrației suplimentare în utilizarea fondurilor europene sau susținerea inovării și a parteneriatelor între universități și mediul de afaceri și administrația publică locală.

Potrivit comunicatului, Alianţa Vestului are patru principii, formulate în spiritul Declarației de la Albă Iulia:

1. Dezvoltarea comunităților – pentru a susține dezvoltarea României;

2. Libertatea comunităților de a se asocia, de a atrage și a-și utiliza eficient resursele;

3. Mai multă putere pentru comunitățile locale, prin asocieri intra și interregionale în structuri nebirocratice;

4. Stabilitatea administrației, evidentă în cazul administrațiilor locale, în raport cu cea centrală.

Primarul Timișoarei este Nicolae Robu, primarul oraşului Cluj-Napoca este Emil Boc, primarul Aradului este Gheorghe Falca, iar cel al oraşului Oradea este Ilie Bolojan.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here