Capitala Franței, sub ASEDIU: Al patrulea weekend de proteste VIOLENTE. Sute de manifestanți au fost reținuți

Opt mii de oameni în stradă la Paris, aproximativ 30 de mii în toată ţara. Sunt cifrele oficiale prezentate de Ministrul francez de Interne, după o nouă zi de lupte de stradă din Hexagon. Între timp, Parisul arată ca după război. Peste 700 de manifestanți au fost reținuți. Este o mobilizare fără precedent a autorităţilor, care s-au pregătit pentru cel mai sumbru scenariu posibil. Francezii au ieşit în stradă pentru al patrulea weekend consecutiv, nemulțumiți de politicile fiscale ale Guvernului, dar mişcarea s-a tranformat rapid într-una cu un puternic substrat social, economic şi politic.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene atunci când protestatarii au forţat gardurile de protecţie, în încercarea de a ajunge la Palatul Elysee.

Forțele de ordine au scos şi tunurile cu apă, pentru a-i împiedica pe manifestanţi să înainteze către principalele obiective turistice din capitala Franţei.

90 de mii de poliţişti şi jandarmi sunt mobilzaţi în Franţa, iar autorităţile au scos 12 blindate pe străzi, pentu a putea interveni în caz de haos total. Această decizie este luată pentru prima oară în ultimii 13 ani, dar autorităţile spun că decizia este complet justificată, în contextul actual.

36 de staţii de metrou și gări rămân închise, iar principalele obiective turistice nu-şi deschid porţile. Turnul Eiffel, Muzeul Luvru, Muzeul Orsay, cele două Opere şi Grand Palais rămân închise, pentru a evita repetararea scenariului de săptămâna trecută, când Arcul de Triumf a fost vandalizat de protestatarii care au smuls şi piatra cubică din centrul capitalei. Magazinele din zonele pariziene au şi ele lacătul pe uşă, toată ziua.

Presa franceză scrie că mulţi dintre cei adunaţi pe Champs Elysee, acolo unde se concentrează demonstraţiile, sunt reprezentanţi ai unor grupări anarhiste şi extremiste. Nu impresionează numărul celor ieşiţi pe străzi, ca în cursul weekendului trecut, ci violenţa cu care acţionează aceştia.

Protestul vestelor galbene din Franţa s-a extins şi în restul Europei. Oamenii au ieşit în stradă şi la Bruxelles şi la Madrid, ce-i drept, în număr mult mai mic decât la Paris.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here