Viorica Dăncilă, după CEx: Luăm în calcul OUG privind Codurile penale. Despre amnistie şi graţiere: Este un subiect închis

Sursa foto: romaniatv.net

Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a reunit luni la Palatul Parlamentului. Şeful PSD a chemat şi parlamentarii la reuniunea CEx pentru a-şi verifica majoritatea în perspectiva moţiunii de cenzură, dar şi pentru a stabili calendarul dezbaterilor pe buget. La şedinţa PSD participă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Viorica Dăncilă a anunţat luni că în Comitetul Executiv naţional al PSD s-a decis cu unanimitate de voturi emiterea unor Ordonanţe de Urgenţă pentru Codurile penale.

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că în Comitetul Executiv naţional al PSD s-a decis cu unanimitate de voturi emiterea unor Ordonanţe de Urgenţă pentru Codurile penale.

“A fost o astfel de discuţie în cadrul CEx, în unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate prin ordonanţă de urgenţă”, a declarat Viorica Dăncilă după şedinţă, potrivit News.ro.

Întrebată de ce a fost nevoie de OUG şi nu s-a recurs la soluţia unui proiect de lege, premierul a explicat că s-a luat în calcul această variantă din cauză că alte legi au fost contestate şi a durat foarte mult până cînd au intrat în vigoare.

“Am văzut că foarte multe legi au durat foarte mult, au fost contestate, au fost trimise la Curtea Constituţională, s-a legiferat mult, dar în ceea ce priveşte adoptarea acestor legi, termenul a fost cu mult depăşit Am vorbit despre această oportunitate”, a răspuns premierul.

Premierul Viorica Dăncilă a precizat că nu se pune problema adoptării de către Guvern, prin ordonanță de urgență, a unei amnistii și grațieri.

„Nu. Este un subiect închis”, a declarat Viorica Dăncilă, întrebată se va da și o OUG pe amnistie și grațiere, după ce în ședința CExN s-a decis să se adopte o OUG pe codurile penale.

Viorica Dăncilă a precizat că se ia în calcul adoptarea unei ordoanţe de urgenţă care să aibă în vedere atât Codul Penal cât şi Codul de Procedură Penală şi s-a decis „ca pe ceea ce s-a declarat constituţional să avem şi această posibilitate de a da OUG”.

„Ştiţi foarte bine că atunci când Curtea Consituţională declară un articol, o lege, constituţională, ea este obligatorie pentru toată lumea, deci pornind de la acest considerent am avut aceatsă discuţie”, a explicat Dăncilă.

Referitor la articolele declarat neconstituţonale din Codul Penal şi Codul de Porcedurtă penală vor fi retrimise Parlamentului, a spus Dăncilă.

Primul ministru a spus că nu poate rpeciza un termen la care ar urma să fie adoptată OUG.

„Nu pot să spun, pentru că nu a vorbit de termen” a precizat ea.

Tudorel Toader: În niciuna dintre cele două şedinţe la care am participat nu s-a discutat despre amnistie şi graţiere

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, după ce a participat la şedinţa conducerii PSD, referindu-se la modificarea Codurilor penale prin OUG, că o soluţie declarată constituţională o transpui în lege, justificând astfel ordonanţa de urgenţă. El a ţinut să precizeze că în niciuna dintre cele două şedinţe la care a participat nu s-a discutat despre amnistie şi graţiere.

Întrebat ce se va întămpla cu articolele care nu au fost supuse controlului de constituţionalitate, dacă acestea se vor regăsi în OUG, Toader a evitat să răspundă.

„Este o regulă generală pe care băuiam că o ştiţi şi anume un act normativ se bucură de o prezumţie relativă de constituţionalitate. Dacă nu e atacat la Curte, se numeşte că nimeni nu consideră că actul normativ lezează standardul, valoarea constituţională”, a spus Toader.

Întrebat dacă există un termen pentru adoptarea acestei OUG, ministrul Justiţiei a răspuns că „toate lucrurile au un termen şi dacă nu-i fix e rezonabil”, el specificând că termenul în cazul acestor OUG este în funcţie de conţinutul analizei”.

Conducerea PSD a decis luni în unanimitate modificarea codurilor penale prin ordonanţă de urgenţă, Ministerul Justiţiei urmând să facă o analiză în acest sens.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here