Focuri de armă la Târgul de Crăciun de la Strasbourg: Doi morți și 11 răniți

Alertă de securitate la Strasbourg. Mai multe focuri de armă au fost trase la Târgul de Crăciun de la Strasbourg. Cel puțin o persoană a murit și mai multe au fost rănite în urma atacului. Atacatorul nu a fost prins de polițiști.

ACTUALIZARE 23.15. Clădirea PE a fost închisă. Nu e permis accesul în clădire, dar nici nu se poate ieşi, a declarat la Digi24 Lucian Goleanu, ofiţer de presă al PE.

„Înţeleg că acest individ era marca în dosarele poliţiei ca fiind un personaj care avea legături cu diverse grupări radicale”, a spus Lucian Goleanu.

ACTUALIZARE 23.00. Doi morți și 11 răniți este cel mai recent bilanț oferit de presa franceză.

Atacatorul a fost identificat. El a fost rănit înainte să fugă.

El este căutat de forţele de ordine.

ACTUALIZARE 22.54. Forţele de ordine s-au mobilizat la Strasbourg, iar ministrul francez de Interne Christophe Castaner urmează să ducă la faţa locului. Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost informat în timp real cu privire la ”evenimentele” de la Strasbourg, a hotărât să scurteze reuniunea în curs şi doreşte ca ministrul de Interne să se ducă la faţa locului, a anunţat Palatul Élysée într-o primă reacţie.

Castaner este însoţit de către primarul Strasbourgului Roland Ries, care se afla la Paris.

”Urmăresc situaţia de la centrul de supraveghere al Ministeruluide Interne împreună cu Laurent Nunez. Serviciile noastre de securitate şi salvare sunt mobilizate”, a anunţat ministrul pe Twitter, citatd e News.ro.

Macron i-a primit marţi seara pe parlamentari din cadrul majorităţii la Palatul Élysée. El a fost informat în cursul reuniunii de către consilieri cu privire la incidentul de la Strasbourg.

Cu puţin înainte de ora locală 21.00 (22.00, ora României), potrivit mai multor parlamentari, şeful statului a ”anunţat faptele” şi a anunţat ”opt răniţi şi un mort”.

Macron a anunţat că scurtează reuniunea.

Pe de altă parte, un asistent parlamentar european belgian, Emmanuel Foulon, a scris pe Twitter că a asistat la incidentul de la Strasbourg.

”Zgomote şi focuri de armă pe străzile din Strasbourg. panică pe Grande Rue. Toată lumea s-a culcat (la sol) în restaurant. Petarde?”, scrie el precizând în altul că ”atacatorul este fugat (confirmare oficială de la securitatea Parlamentului UE. Noi stăm ascunşi de la primele focuri (armă) pe Grand Rue”.

ACTUALIZARE 22.50. Autorul atacului a fost identificat și este căutat de poliție, anunță autoritățile.

ACTUALIZARE 22.36. Cel mai recent bilanț oficial anunță 10 persoane rănite și cel puțin un mort. Le Figaro anunță că „planul alb” a fost declanșat în toate spitalele din Strasbourg.

ACTUALIZARE 22.26: Eurodeputatul român Cristian Preda a povestit pentru Digi24 că se afla la Parlament în momentul atacului. „Sunt în momentul acesta la Parlament. Am fost informați în reuniunea pe care o aveam acum o oră, trei sferturi de oră, că s-au petrecut incidente cum ați pomenit, împușcături în centrul orașului. Am încercat să plec pentru că aveam întâlnire cu Maia Sandu și Andrei Năstase, undeva în centrul orașulu. N-am putut să plec pentru că suntem sub consemnul poliției. Maia Sandu și Andrei Năstase sunt ok. Am luat legătura telefonic cu ei. Sunt în centru și mi-au zis că au văzut desfășurarea poliției și chiar o parte dintre răniții care sunt în centru. Înțeleg că sunt 7 răniți confirmați, dar operațiunea e în curs. Tot ce ni s-a spus e că poliția încearcă să prindă făptuitorul sau făptuitorii. Nu e deocamdată clar. Suntem în așteptarea informațiilor. Deocamdată se vorbește despre o operațiune a poliției. Nu știm dacă există elemente pentru a descrie ce s-a întâmplat ca un atac terorist.”

Sediul parlamentului European din Strasbourg, unde zilele acestea se desfăşoară o sesiune plenară, este blocat.

“Parlamentul European a activat un protocol de urgenţă. Suntem în prezent blocaţi pentru a proteja oamenii aici. Rămâneţi în siguranţă şi în interior”, a scris europarlamentarul Eva Kaili (Grecia) pe Twitter.

ACTUALIZARE: Printre persoanele rănite s-ar afla și un turist străin. Deocamdată informația nu a fost confirmată. Cel mai recent bilanț indică cel puțin un mort și 6 persoane rănite.

Imaginile surprinse de martori au surprins spaima care i-a cuprins pe cei aflați în târg, persoane căzute la pământ sau fugind după ajutor. Martorii au postat mesaje online prin care spun că la locul atacului se află persoane rănite întinse pe pământ.

În acel moment, la locul atacului s-ar fi aflat și o patrulă militară care ar fi deschis focul în direcția atacatorului.

atac strasbourg
Foto: Twitter

De asemenea, au fost surprinse imagini cu polițiști înarmați patrulând în centrul Strasbourgului.

Serviciile de urgență din Franța au confirmat atacul, iar oamenii au fost sfătuiți să rămână în case.

“Schimb de focuri în centrul oraşului Strasbourg. Vă invităm să rămâneţi acasă în aşteptarea clarificării situaţiei”, a scris pe Twitter Alain Fontanel, prim-adjunct al primarului oraşului.

Atacatorul nu a fost prins de polițiști, iar autoritățile sunt în alertă maximă.

A fost instituit un perimetru de securitate, circulația în zonă a fost oprită și nimeni nu mai are voie să treacă prin zonă până când suspectul nu va fi prins.

În această perioadă, la Strasbourg se desfășoară sesiunea plenară a Parlamentului european, astfel că se află multe delegații la Strasbourg.

Știre în curs de actualizare

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here