Mistreții de pe mai multe fonduri de vânătoare din Olt, EXTERMINAȚI de frica pestei porcine africane

Toţi mistreţii de pe cinci fonduri de vânătoare vor fi omorâţi după ce Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti va avea rezultatul final la probele trimise de DSVSA Olt în cazul celor doi mistreți găsiți morți pe un fond de vânătoare de la Dăneasa. În cadrul laboratorului DSVSA Olt, rezultatele probelor prelevate de medicii veterinari au ieșit pozitive.

Confirmarea virusului pestei porcine africane la cei doi mistreţi descoperiţi pe Fondul de Vânătoare 43 de pe raza comunei Dăneasa a determinat autorităţile să aprobe un plan drastic de măsuri, ce va fi pus în aplicare după ce DSVSA Olt va primi buletinul de analiză de la Bucureşti, unde au fost trimise pentru confirmarea finală cele două probe prelevate luni, potrivit gazetanoua.ro.

„Se va face catagrafierea efectivelor de porci mistreţi de pe fiecare fond de vânătoare, obligaţia fiind a administratorilor fondurilor de vânătoare. Obligatoriu se vor vâna integral mistreţii, vor fi exterminaţi. Din informaţiile pe care le avem, două fonduri de vânătoare nu sunt populate, iar pe unul dintre ele mistreţii sunt doar în trecere. Practic,  popularea rămâne doar pe două. Nu avem la acest momentan efectivele de porci mistreţi. Ei vor fi vânaţi prin metodele de dibuire şi pândă”, a daclarat, pentru gazetanoua.ro, Venera Popa, purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt.

Pe de altă parte, autoritățile vor aplica măsuri de prevenire în zonă, punând sub supraveghere zeci de localități.

„Se impune efectuarea unui recensământ al tuturor exploataţiilor de suine, iar aceste exploataţii din zona afectată se pun sub supraveghere oficială. Se impun interdicţii de mişcare a suinelor, acestea se ţin în adăposturi închise, să nu aibă contact cu porcii sălbatici, să nu aibă acces la niciun produs susceptibil de a fi contaminat. Fermierii trebuie să ne notifice dacă au sau nu porci bolnavi sau morţi”, a mai spus Venera Popa, citată de gazetanoua.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here