Premieră în Justiție: Doi bucureşteni desfiinţează releele GSM de pe blocul în care locuiesc/ Situația radiațiilor în Slatina

Sursa foto: b1.ro

Operatorul Telekom Mobile SA a fost obligat, printr-o decizie definitivă a Tribunalului București, să demonteze antenele GSM de pe un bloc din Sectorul 3 al Capitalei.

Această hotărâre a fost luată la cererea a doi bucureşteni, care au pretins în procesul deschis împotriva companiei de telefonie că antenele montate pe blocul lor le afectează sănătatea.

”Autorizează reclamanţii să demonteze şi să mute antena GSM pe cheltuiala pârâtei Telekom România Mobile Communications S.A., dacă acesta nu execută lucrarea de bunăvoie în termenul de 60 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se precizează în sentinţă.

Pe de altă parte, instanța a respins cerere de despăgubire conform căreia operatorul de telefonie ar trebui să achite daune morale de 40.000 euro pentru „prejudicii aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei”.

Telekom va achita cheltuielile de judecată făcute de reclamanţi în cuantum de 3873,56 lei la care se adaugă şi 1.000 lei, contravaloarea onorariului dat avocatului, scrie adevărul.ro., citat de b1.ro.

_____________

Populaţia Slatinei este supusă, și ea, circa un deceniu și jumătate, radiaţiilor electromagnetice emise de antenele GSM amplasate pe multe dintre blocurile-turn ale oraşului. În ciuda faptului că, oficial, efectele nocive asupra sănătăţii umane produse de acest tip de radiaţii nu sunt recunoscute de autorităţi, în lume există din ce în ce mai multe cazuri în care oamenii acuză diverse anomalii ce le perturbă confortul sau anumite afecţiuni, unele care pot favoriza mutaţii genetice dintre cele mai grave, potrivit unor studii ştiinţifice.

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Olt, numai în perioada 2006 – 2012 patru firme de telefonie mobilă au solicitat acord de mediu în 15 cazuri pentru proiecte de amplasare a unor staţii fixe de emisie/recepţie destinate telefoniei mobile în sistem GSM pe blocuri de locuinţe din Slatina şi Caracal.

Statistica reală în Olt este una foarte „generoasă” la capitolul numărului de antene GSM folosite în telefonia mobilă, în comparaţie cu informaţiile incomplete furnizate de APM, doar în Slatina existând zeci de antene pe blocurile de 10 etaje (Bloc Union, blocurile CAM3, CAM4, GA21 din b-dul AI Cuza, GA15 din Primăverii, GA11B şi GA12 din str. Crişan, GA4, GA7 şi GA9 din str. Cornişei, GA5C din Aleea Viorelelor, T-urile din str. Independenţei etc.).

În urmă cu patru ani, un slătinean acuza asociația de proprietari la care este arondat blocul în care locuiește că a semnat un contract de închiriere a spaţiului de deasupra imobilului cu Orange România SA, fără ca în prealabil să fi obţinut acordul tuturor proprietarilor de apartamente de la ultimul etaj, aşa cum prevede legislaţia românească. Mai mult. Documentându-se asupra efectelor radiaţiilor electromagnetice, slătineanul a început să se teamă că bolile care i-au lovit copiii ar fi putut fi cauzate şi de aceste radiaţii. Omul nu și-a permis, atunci, un proces împotriva asociației.

Citește întreaga poveste AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here