Zi decisivă pentru amnistie şi graţiere: Liderii PSD se reunesc într-o nouă şedinţă. Ce mai pregăteşte Liviu Dragnea

Sursa foto: b1.ro

Liderii PSD se reunesc duminică la Parlament într-o nouă şedinţă ce va fi marcată de subiectul posibilei ordonanţe de urgenţă pe amnistie şi graţiere. Dacă până acum acest subiect exisa doar la nivel de zvon, Dan Tudorache, primarul Sectorului 1, a anunţat vineri că va cere un vot prin care să fie clarificată această chestiune.

“Am solicitat ca la următorul CEx să clarificăm această treabă cu amnistia şi graţierea. CExN va fi duminică şi o să discutăm, vom supune la vot. A fost propunerea mea, eu am solicitat. Ar trebui să fie pusă pe ordinea de zi, eu am discutat cu domnul Codrin Ştefănescu, secretarul general, să pună această propunere a mea pe ordinea de zi. E vorba de ordonanţă, categoric, nu lege, pentru că legea durează foarte mult”, a spus Tudorache pentru News.ro.

De altfel, la şedinţa social-democraţilor a fost invitat şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Acesta a fost prezent şi la CEx-ul de luni, iar atunci PSD a stabilit adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind modificarea codurilor penale, pentru a nu a mai aştepta proiectele de lege aflate acum în Parlament unde au fost reîntoarse de Curtea Constituţională pe motiv că mare parte din modificările legislativului sunt neconstituţionale.

La nivel public, Florin Iordache a declarat în urmă cu două zile că “nu vede o problemă dacă s-ar dezincrimina abuzul în serviciu” în viitoarea ordonanță de urgență privind Codurile Penale. “Ordonanța ar trebui să cuprindă cât mai multe articole pentru a trece peste practica neunitară. Abuzul în serviciu a creat o prea mare pasiune. Dacă am dezincrimina abuzul în serviciu prin OUG ce credeți ca ar fi? Ar fi chiar o soluție. Să vedem motivarea CCR de miercuri”, a spus el.

Discuţiile privind abuzul în serviciul sunt extrem de imporante deoarece Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, iar o modificare de legislaţie ar lăsa dosarul fără obiect.

Social-democracţii sunt extrem de interesanţi şi de decizia CCR privind legalitatea protocoalelor secrete deoarece dacă se va consta existenţa unui conflict privind implicarea SRI în justiţie ar putea oferi un motiv de care să se agaţe pentru a motiva emiterea unei ordonanţe de amnistie şi graţiere. CCR a amânat de mai multe ori pronunţarea pe aceast caz, iar următoarea şedinţă va avea loc săptămâna viitoare

Un alt subiect ce va fi discuta în şedinţa PSD este rezolvarea problemelor privind majoritatea parlamentară deoarece mai multe voturi importante, precum cel pe legea pensiilor, au fost amânate pentru că majoritatea nu se putea baza pe voturile necesare pentru aprobare. Coaliţia are nevoie să se asigure că deţine încă majoritatea deoarece joi va avea loc votul pe moţiunea de cenzură depusă de opoziţie.

Elaborarea bugetului de stat pe 2019 este o altă problemă delicată iar Dragnea a mandatat Guvernul să o rezolve. Executivul trebuie să-i mulțumească în primul rând pe liderii locali dar și pe partenerii de guvernare ALDE, UDMR și Minorități. Invocând lipsa avizului CSAT, Guvernul a amânat dezbaterea bugetului de stat pentru luna ianuarie.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here