DSP Olt, informații despre trichineloză. ATENȚIE: Nu doar porcul este purtător de boală! Vezi ce altă carne te poate îmbolnăvi

În plină perioadă de sacrificarea a porcilor, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt transmite informații importante despre trichineloză, dar și recomandări de care populația trebuie să țină cont pentru a preveni contactarea acestei boli. Atenție: nu doar carnea de porc poate fi infestată cu Trichinella spiralis, ci și carnea și produsele din carne provenite de la alte animale.

Trichineloza este o boală răspândită în întreagă lume fiind determinată de un nematod (Trichinella spiralis), care ajunge în organismul uman în urmă consumului de carne infestată.

Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile.

La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestarii ei și de rezistență organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febra, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivita, dureri musculare și adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată.

Boală nu se transmite de la om la om.

Factorii favorizanti ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:

1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminata trichineloscopic;

2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă;

3. Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;

4. Tăierea clandestină a animalelor.

În vederea prevenirii îmbolnăvirii, specialiștii DSP recomandă populației:

1. să achiziționeze animale de la unități avizate sanitar;

2. a) să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar,

b) să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora;

3. la tocarea cărnii de porc/vânat să folosească o mașînă de tocat, destinată acestei activități, și curățarea acesteia înainte și după folosire, cât și curățarea tuturor suprafețelor și a intrumentelor folosite;

4. să pregătească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;

5. În timpul gatirii atingerea de 71 grade Celsius în toată masă de carne pentru o perioada îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri;

6. prelucrarea termică a resturilor/ maruntaielor/ sângelui, provenite de la vânat/ porc, care urmează să fie hrană pentru animale.

Populația mai este atenționată și că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

Persoanele care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate trebuie să se prezinte la medic. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here