Orientul Mijlociu FIERBE: Israelul a lansat o ofensivă puternică în Siria! Un expert în securitate susține că acesta este efectul retragerii americane din regiune

Sursa foto: b1.ro

Tensiunile din Orientul Mijlociu au atins noi borne, după schimbul de focuri de peste noapte dintre Siria și Israel, relatează The Independent.

În conflictul dintre aliații Iranului și forțele israeliene nu au fost confirmate încă decese, deși trei soldați sirieni au fost răniți, potrivit publicațiilor din Levant.

Ministerul Apărării din Rusia susține că atacurile aeriene ale Israelului au pus în pericol „direct” două avioane care desfășurau zboruri civile și care trebuiau să aterizeze pe aeroportul internațional din apropierea Damascului. Momentul reprezintă un nou ingredient la relația extrem de tensionată dintre Israel și Rusia, care a suferit deja o sincopă uriașă după ce militarii israelieni au doborât un avion rusesc în septembrie.

Ciocnirile dintre Israel și Siria au terifiat civilii din ambele tabere. Rezidenții israelieni din zona de nord susțin că, de-a lungul nopții, s-au tot auzit explozii violente, precum și că cerul a fost învăluit de un fum dens.

De partea cealaltă a graniței, locuitorii din Damasc, capitala Siriei, au fost îngroziți de focoasele rachetelor care au survolat cerul sau de luminile și bilele de foc care au spart noaptea.

Atacul forțelor israeliene este primul după anunțul brusc făcut de președintele american Donald Trump, care a retras cei aproximativ 2.000 de militari dislocați în Siria. Această mișcare l-a dezamăgit profund pe Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, precum și pe alți membri din zona israeliană de securitate națională, care sperau că se vor bucura de mai mult ajutor american pentru a contracara Iranul și aliații săi din regiune.

Cu toate acestea, scrie publicația britanică, ofensiva israeliană arată că, în ciuda retragerii trupelor americane și a tensiunilor cu conducătorul sirian susținut de ruși Bashar al-Assad, dimensiunea de securitate a Israelului nu a fost alterată.

„Israelul le trimite un mesaj Rusiei și Iranului, care arată că retragerea SUA nu înseamnă că statul nostru nu poate acționa în Siria, dar și că n-ar trebui să fim ignorați. Aceste atacuri aeriene sunt legate de retragerea SUA. Ele au venit chiar după ce Netanyahu a avertizat că Israelul își va extinde activitățile în Siria după retragerea americană”, a spus Michael Horowitz, directorul-adjunct al secției de informații din Lebeck International, o companie de consultanță și management de criză din Golf, pentru Independent.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here