Tatăl premierului Dăncilă, infractor de drept comun condamnat și amnistiat pe vremea lui Ceaușescu/ DOCUMENT

Foto: b1.ro

Tatăl premierului Viorica Dăncilă a fost unul dintre infractorii de drept comun, condamnați și amnistiați de Nicolae Ceaușescu prin decret – un act similar ordonanței de urgență pe care Liviu Dragnea o așteaptă acum chiar de la Viorica Dăncilă, notează Recorder.

Filimon Nica avea 45 de ani și era cadru activ în Armata Română în momentul în care a fost arestat.

Lucra la intendență, la o unitate de radiolocație din comuna Berceni, de lângă Ploiești, și figura ca „responsabil” la un serviciu care se numea „gospodărie agrozootehnică”. El a falsificat mai multe acte pentru a ascunde o pagubă ce-i era imputabilă: contravaloarea a 2,5 tone de nutrețuri, echivalentul a două sau trei salarii. În timpul audierilor, Nica a recunoscut toate faptele de care era acuzat. 25 de zile a ispășit într-o închisoare din București. Pe 12 decembrie 1985, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Pe lângă condamnarea cu suspendare, tatăl lui Dăncilă a fost obligat să achite paguba de 5.400 de lei și să lucreze la o unitate de producție. De altfel, un decret din 1977 prevedea că infractorii neviolenți, condamnați la cel mult cinci ani de detenție, își vor executa pedeapsa prin muncă, astfel încât să contribuie la împlinirea planurilor economiei socialiste, amintește Recorder.

Pe 2 iunie 1986, Ceaușescu a dat un decret de amnistie și grațiere, care l-a scăpat inclusiv pe Filimon Nica de complicațiile penale. Și asta pentru că actul i-a vizat inclusiv pe cei care executau pedepse de muncă corecțională.

Un cititor Recorder, care susține că i-a cunoscut pe părinții Vioricăi Dăncilă în anii aceia, afirmă că despărțirea celor doi s-a produs imediat după ce plutonierul Filimon Nica a revenit de la închisoare.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here