Românii care muncesc în străinătate, obligați să-și declare veniturile! Fiscul amenință cu amenzi

Fiscul somează românii care muncesc în străinătate să-și declare veniturile, iar cei care nu se conformează riscă amenzi, relatează adevarul.ro.

Așadar, scrie sursa citată, Agenția Națională de Administrare Fiscală a făcut o serie de precizări referitoare la stabilirea rezidenței fiscale și declararea veniturilor din străinătate, amintind că obligativitatea depunerii chestionarului se referă atât la românii care muncesc în străinătate mai mult de 6 luni, cât şi a celor care vin din străinătate şi muncesc în România aceeaşi perioadă.

Reamintim contribuabililor că persoanele fizice care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, au obligaţia completării şi depunerii formularului «Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România». De asemenea, persoanele fizice sosite în România care au o şedere în statul român pe o perioadă sau mai multe perioade care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive au obligaţia completării formularului «Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România»”, a informat ANAF, potrivit aceleiași surse.

După depunerea chestionarelor, organul fiscal va analiza situația concretă a persoanei fizice. Pentru acest lucru, Fiscul va lua în considerare prevederile convenției de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, dar și documentația prezentată de contribuabili pentru stabilirea rezidenței fiscale.

Ba mai mult, notează aceeași sursă, ANAF menționează că organul fiscal poate solicita și alte documente pe care le consideră relevante pentru stabilirea rezidenței fiscale. Documentele justificative trebuie depuse în limba română.

Dacă oamenii care primesc solicitări nu se prezintă la organul fiscal, pentru clarificarea situației fiscale proprii, organele fiscale au obligaţia de a întreprinde în continuare demersurile prevăzute de legislaţia fiscală, în vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizării schimbului internaţional de informaţii”, a informat ANAF.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here