Ministrul Sănătății: Există toate șansele să ne îndreptăm spre o epidemie de gripă. Vaccinarea este singura cale pentru a ne feri de boală

Sursa foto: b1.ro

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, vineri, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Talk B1”, că există toate șansele ca în România să apară o epidemie de gripă. 14 persoane au murit din cauza virului gripal în acest sezon. 

”Anul acesta, debutul acestei perioade cu gripă a fost mai devreme decât anul trecut. Da, există toate șansele să ne îndreptăm spre o epidemie. Săptămâna trecută, numărul de cazuri a depășit numărul de cazuri estimate, deci putem vorbi despre o săptămână epidemică. Dacă trei săptămâni la rând, numărul de cazuri depășește numărul de cazuri estimat, atunci putem vorbi despre o epidemie. Având în vedere că avem o primă săptămână epidemică, este pericol să ajungem la epidemie”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul a avertizat că singura cale pentru a evita îmbolnăvirea este vaccinarea.

”Cu fiecare ocazie am spus că imunizarea este singura cale pentru a ne feri de boli. Ministerul Sănătății a achiziționat vaccinul antigripal, numărul de doze, fiind anul acesta 1.300.000 pentru persoanele cu risc. Persoanele din grupele de risc sunt pacienții cu boli cronice, gravidele, angajații din sistemul de sănătate și sistemul de ocrotire socială, vârstnicii, cu peste 65 de ani. Celelalte categorii ale populației pot să-și procure vaccinul din farmaciile cu circuit deschis”, a spus Pintea.

În ceea ce privește măsurile pe care trebuie să le ia reprezentanții Direcțiilor de sănătate publică și cei ai spitalelor în această perioadă, ministrul a precizat: ”În primul rând, limitarea vizitatorilor în spitale, lucru esențial. Apoi, repectarea măsurilor igienico-sanitare de către toată populația, evitarea aglomerărilor, efectuarea triajului epidemiologic în școli pentru că am adresat o solicitare și Ministerului Educației. Acest triaj poate fi făcut de către cadrele didactice, adică pur și simplu, constatarea faptului că un elev poate fi răcit sau nu. Părinții ar trebui să nu trimită la școală copiii care prezintă simptome. La primele simptome, prezența la mediul de familie sau la unitățile de primiri urgențe. Mai mult decât atât, medicația corespunzătoare. Automedicația, în astfel de cazuri nu ajută, antibioticele nu ajută”.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here