Acuzațiile de PLAGIAT la adresa lucrării de doctorat ale Laurei Codruta Kovesi sunt RELUATE. Ce susține o asociație

Sursa foto: romaniatv.net

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) va solicita Ministerului Educaţiei anularea deciziei de neplagiat şi retragerea de îndată a titlului de doctor ‘acordat în condiţii nelegale’ fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, relatează Agerpres, citând un citat al asociaţiei.

“Asociaţia GRAUR va solicita Ministerului Educaţiei anularea deciziei de ne-plagiat emisă în cauză şi retragerea de îndată a titlului de doctor acordat în condiţii nelegale dnei Laura Codruţa Kovesi şi (…) va solicita Ministerului Educaţiei sancţionarea tuturor persoanelor implicate în acţiunile de analiză lipsită de fundament a deciziei în discuţie”, se mai arată în comunicat.

Potrivit asociaţiei cercetările în acest sens au durat un an de zile, şi că acum “sunt în măsură să confirme că există toate argumentele factuale care permit concluzia că teza este plagiată”, se mai arăta în comunicatul citat.

Comisia, cu de la sine putere, introduce criteriul proporţiei şi declară că ‘…pasajele care pot cădea sub calificarea legală română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4% din teză….'”, mai relatează Agerpres.

De asemenea, decizia “nelegală” ar fi fost luată cu “rea-credinţă” şi “fără minimă competenţă profesională” de un organ consultativ al Ministerului Educaţiei.

În plus, GRAUR a indicat şi faptul că lucrarea conţine pasaje preluate din legi, fără însă să fie indicate sursele din care provin.

“Comisia omite faptul că autoarea tezei nu este scriitoare de coduri penale, de legi, de convenţii internaţionale şi de rapoarte DIICOT, ci doar o simplă doctorandă, o absolventă oarecare a facultăţii de drept, deci textul de lege la care se referă trebuie separat în mod distinct, prin delimitare şi indicarea sursei, de contribuţiile tezei care este declarată a fi a ei”, se arată în comunicat.

Afirmaţiile GRAUR diferă complet de cele ale Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) din 2016. Atunci, CNATDCU identificase nereguli de citare în 4% din teză, şi a cosiderat ca retragerea titlului ar fi o sancţiune excesivă, recomandând menţinerea titlului de doctor.

Teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi are ca titlu ‘Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal’, a fost coordonată de profesorul Viorel Paşca şi susţinută la Universitatea de Vest, în 2011.

Preşedintele GRAUR este prof. univ. dr. ing. Dorin Isoc.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here