Corupție la Psihiatrie și DGASPC Olt: Un infirmier și o consilieră primeau bani de la oameni pentru a le obține pensie de invaliditate

Un infirmier din cadrul Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Slatina şi o consilieră de la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC Olt au fost plasaţi sub control judiciar pentru trafic de influenţă, după ce au primit peste 3.000 lei de la o femeie căreia i-au promis că îi vor facilita obţinerea pensiei de invaliditate. Aceeași măsură a fost luată și împotriva concubinei infirmierului, pentru complicitate la trafic de influenţă, dar și în cazul persoanei acuzate că a cumpărat influenţă.

Prevalându-se de influenţa pe care o are asupra medicilor şi asistentelor din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Constantin Ilie, care ocupă funcţia de infirmier în cadrul acestei unităţi medicale, împreună cu Marilena Jianu, consilier în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt, au pretins şi au primit de la inculpata Georgeta Berlinschi, suma de 3.300 lei, promiţându-i acesteia că-i vor facilita obţinerea pensiei de invaliditate ori de handicap, întrucât cunosc funcţionari publici (medici) care eliberează acte medicale necesare dosarului de pensionare pe caz de boală, dar și o persoană cu funcţie de conducere (director DGASPC ori Direcţia Muncii), care poate influenţa îndeplinirea actului de către funcţionarii competenţi.

„Inculpaţii Constantin Ilie şi Jianu Marilena s-au prevalat de funcţiile pe care le îndeplinesc în cadrul S.J.U. Slatina şi respectiv D.G.A.S.P.C. Olt, promiţând, în schimbul unor sume de bani, că vor  realiza scopul acţiunii acestora, acela de a determina funcţionarii competenţi să elibereze actele medicale necesare.

Activitatea infracţională a inculpatului Constantin Ilie, de trafic de influenţă, s-a desfăşurat şi prin intermediul inculpatei Vlaicu Florina, concubina acestuia, care a preluat sarcinile  inculpatului Constantin Ilie, în perioada în care era internat în spital, referitor la anumite afecţiuni medicale de care acesta suferă.

Astfel, în cunoştinţă de cauză şi la îndemnul inculpatului Constantin Ilie, concubina acestuia s-a întâlnit cu inculpata Berlinschi Georgeta, primind de la aceasta acte medicale (trimitere de la medicul de familie, adeverinţe, copie de pe înscrisul care atestă concediul medical – pentru care se dorea prelungirea -, cardul de sănătate şi suma de 300 lei, urmând ca inculpatul Constantin Ilie să-şi exercite influenţa asupra cadrelor medicale competente a prelungi concediul medical al inculpatei Berlinschi Georgeta”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, care instrumentează dosarul.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că există probe care conduc la bănuiala rezonabilă că, în anul 2017, Constantin Ilie și Marilena Jianu, cu ajutorul   inculpatei Florina Vlaicu, au primit mai multe sume de bani de la Georgeta Berlinschi, în schimbul traficării influenţei, promiţând că-i vor determina pe funcţionarii publici competenţi să emită acte medicale ori să-şi foloseacă influenţa în acest sens, necesare fie acordării, prelungirii concediului medical, fie necesare întocmirii dosarului de pensionare pe caz de boală ori chiar a acordării gradului de handicap/invaliditate şi a pensiei aferente.

În urma acestor demersuri, Georgeta Berlinschi a obţinut o pensie de invaliditate, pentru care primeşte lunar suma de 640 lei.

Împotriva ordonanţei de dispunere a măsurii preventive a controlului judiciar, Constantin Ilie a formulat plângere care a fost, însă, respinsă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here