Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a intensificat acțiunile de control privind verificarea reziduurilor în ouăle produse în fermele avicole din județ, după ce 36.000 din cele peste 100.000 de ouă contaminate cu Fipronil, un insecticid periculos interzis în Uniunea Europeană, puse în circulație pentru consum de o firmă din Teleorman, au ajuns și în Olt. Și, surpriză: la o fermă care aparține aceleiași societăți din Teleorman au fost descoperite peste 300.000 de ouă contaminate cu același insecticid. Este vorba de o fermă din Piscani – Scornicești, care a apucat deja să comercializeze peste 280.000 de ouă în județele Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea și municipiul București.
În cadrul unei acțiuni de verificare a modului în care se respectă condițiile sanitare veterinare și de siguranță a alimentelor referitoare la producerea ouălor destinate comercializării, în data de 15 ianuarie reprezentanții DSVSA Olt au prelevat probe de ouă și teste de sanitație, pentru analize, de la o fermă care aparține aceleiași societăți din județul Teleorman, la care s-a depistat prezența Fipronilului în ouă.
„În seara de 17.01.2019 au fost primite buletinele prin care se confirmă prezența Fipronilului în probele analizate. Ca urmare, în dimineața zilei de 18 ianuarie, a fost demarată o anchetă, au fost puse sub sechestru ouăle aflate la momentul controlului în unitate, a fost interzisă livrarea de ouă pentru comercializare, până la sosirea rezultatelor de laborator și au fost prelevate alte probe pentru a fi analizate.
În data de 20 ianuarie, au sosit buletine de analiză care confirmau prezența Fipronilului și în alte probe de ouă”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.
Concentrațiile de Fipronil detectate în probele analizate au fost între 0,02 și 0,07 mg/kg, în condițiile în care limita maximă admisă este 0,005 mg/kg.
„La sediul unității sunt sechestrate 304.230 de ouă, care vor fi dirijate, conform procedurilor, către unități autorizate de neutralizare, unde vor fi distruse”, a declarat șeful DSVSA Olt, Veronel Bolborea.
Din datele anchetei a reieșit că 285.570 de ouă (producția din perioada 15 – 18 ianuarie) a fost comercializată în județele Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea și municipiul București.