Alro Slatina a RECLAMAT Consiliul Concurenței la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Alro Slatina a reclamat Consiliul Concurenței la Curtea de Justiție a Uniunii Europene CJUE.

Anunțul a fost făcut de companie pe site-ul propriu, Alro arătând că instanța de judecată pe rolul căreia se află dosarul în care solicită anularea unui act administratov și a deciziei de sancționare emis de Consiliul Concurenței, a amânat, marți, cauza, astfel încât instituția pârâtă să ia la cunoștință de acest demers.

„In dosarul nr.954/2/2016 aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, ce are ca obiect atat cererea de anulare act administrativ minuta de sanctionare, cat si cererea de anulare a deciziei de sancționare nr.82/2015 emisa de către Consiliul Concurenței, urmare atasarii dosarului nr.3536/2/2016, la termenul de judecata din data de 21 ianuarie 2019, instanta a amanat cauza la data de 01 aprilie 2019, pentru a lua cunoştinţa reprezentantul conventional al paratului de cererea de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene formulata de reclamanta, conform informatiei preluate de pe portalul instantelor”, se arată în textul publicat de Alro SA.

Consiliul Concurenţei a decis, a sfârșitul anului 2015, sancţionarea mai multor companii care au încheiat acte de vânzare-cumpărare de energie electrică cu Hidroelectrica, acuzându-le căar fi avut înțelegeri între ele, dar și cu Hidroelectrica, pentru încheierea și prelungirea unor contracte pe termen lung, afectând concurența pe piața energiei. Printre companiile amendate s-a numărat și Alro SA, care a respins o asemenea acuzație.

La doar câteva ore după ce Consiliul Concurenței a anunțat decizia de sancționare a companiilor vizate, producătorul de aluminiu din Slatina a reacționat, precizând că a avut o relație comercială corectă cu Hidroelectrica și că nu a încheiat niciun fel de înțelegere orizontală sau verticală în legătură cu contractul analizat de Consiliul Concurenței.

„Alro SA, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală și de Est, își reafirmă poziția potrivit căreia a avut o relație comercială corectă cu Hidroelectrica, conformă cu toate prevederile legale care reglementează sectorul energetic din România. Compania a luat cunoștință de concluziile investigației Consiliului Concurenței cu privire la contractele încheiate cu Hidroelectrica, inclusiv de sancțiunea aplicată companiei, în sumă de 21.238.718,99 RON reprezentând un procent de 1,05% din cifra de afaceri realizată în anul 2014. Alro nu a încheiat niciun fel de înțelegere orizontală sau verticală în legatură cu contractul analizat de Consiliul Concurenței. Compania va analiza toate măsurile legale necesare și va acționa pentru a demonstra, încă o dată, că, în relația cu producătorul de energie electrică, a respectat, pe deplin, reglementările în vigoare”, se preciza într-un comunicat al Alro.

Reprezentanții producătorului de aluminiu subliniau atunci că, în calitatea sa de consumator final de energie electrică, Alro nu a revândut energia electrică, ci a folosit-o exclusiv în procesul de producție a aluminiului din cadrul Grupului. Mai mult, potrivit acestora, nu există precedente în jurisprudența europeană cu privire la sancționarea unui consumator final de energie electrică pentru înțelegeri pe verticală în vederea închiderii pieței prin contracte încheiate pe termen lung.

„Compania are un profil unic de consum al energiei electrice în România, plătește în avans pentru furnizarea de electricitate, fapt ce permite furnizorului de energie electrică acces la un flux financiar garantat pentru finanțarea activităților sale operaționale și de investiții, fără alte garanții pentru activele fixe și creanțele sale”, se mai arăta î documentul citat.

Pe de altă parte, Alro reamintește că aceste contracte au fost investigate de Comisia Europeană (CE), într-un dosar care viza un potențial tarif preferențial pentru electricitate. În urma unei analize amănunțite, derulată pe mai mulți ani, CE a concluzionat că „Hidroelectrica a practicat prețuri care au fost conforme pe deplin cu prețul de referință de pe piață”.

Potrivit studiului Centrului European pentru Studii Politice (CEPS), citat de comunicatul Alro, studiu realizat la solicitarea Comisiei Europene, tariful la care Alro cumpără electricitatea este de 4,5 ori mai mare decât al companiei cu cel mai mic preț din Europa și de trei ori mai mare comparativ cu media europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here