Ucraina: Rusia intensifică atacurile cibernetice înainte de alegerile prezidențiale

Hacker

Serhei Demediuk, șeful structurii ucrainene de protecție informatică, susține că hackeri controlați probabil de Rusia își intensifică eforturile de a perturba alegerile prezidențiale din Ucraina, programate pentru luna martie, relatează Reuters preluat de Agerpres.

Oficialul a precizat că atacatorii folosesc diferite instrumente online infectate cu viruşi – felicitări, invitaţii la shopping, oferte de actualizare a software-ului – şi alte metode de tip phishing, care presupun asumarea de identităţi false pentru obţinerea parolelor şi altor date personale ale utilizatorilor unor site-uri.

Ba mai mult, cu 10 săptămâni înaintea alegerilor, hackerii cumpără şi date personale ale oficialilor implicaţi în procesul electoral, plătind pentru ele cu criptomonede, în „dark web”, partea din internet inaccesibilă publicului larg care nu dispune de software-ul necesar pentru navigare anonimă.

Demediuk susține că plățile în criptomonede se fac „din aceleaşi conturi folosite şi pentru finanţarea atacurilor anterioare”, ceea ce constituie „un indiciu că sunt implicate aceleaşi organizaţii de hackeri aflate sub controlul unor agenţii speciale ruseşti”.

„Structurile de stat ale Rusiei nu s-au amestecat niciodată şi nu se amestecă în afacerile interne ale altor ţări”, a răspuns Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, căruia i s-a cerut să comenteze declarațiile taberei ucrainene.

Publicația amintește că, după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, Ucraina a acuzat de mai multe ori Moscova de coordonarea unor atacuri informatice pe scară largă, în cadrul aşa-numitului război hibrid. Rusia a negat toate acuzaţiile.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here