Numărul total al deceselor provocate de gripă a ajuns la 54

Sursa foto: romaniatv.net

Alte şase persoane au murit din cauza gripei, numărul deceselor ajungând la 54, a informat, marţi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, era aşteptată să anunţe, marți, dacă declară EPIDEMIE DE GRIPĂ în România.

Alte şase persoane au murit din cauza gripei, numărul deceselor ajungând la 54. Aceste cazuri au fost confirmate cu virus gripal A. Cele şase persoane nu erau vaccinate antigripal şi aveau condiţii medicale preexistente.

Potrivit INSP, este vorba despre femeie în vârstă de 34 de ani şi un bărbat în vârstă de 78 de ani din judeţul Prahova şi două femei din Bucureşti, una în vârstă de 62 de ani şi o alta de 63 de ani.

Un alt deces a fost înregistrat la un bărbat în vârstă de 62 de ani din judeţul Sibiu şi la un altul în vârstă de 57 de ani din judeţul Sălaj, la care antecedente vaccinale încă nu sunt cunoscute.

INSP a mai anunţat marţi decesul unei persoane din cauza gripei.

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că nu ştie încă dacă va declara epidemie de gripă, aşteptând datele de la Institutul de Sănătate Publică, acestea urmând să fie disponibile cel mai probabil în cursul serii de marţi. “Din punctul meu de vedere nu ar trebui să fie un anunţ foarte aşteptat pentru că noi ne comportăm în acest moment, autorităţile, ca şi în cazul unei epidemii. Până la urmă nu cred că trebuie să facem o isterie din asta. Este o boală care circulă, sezonier, pe timpul iernii”, afirmă Pintea.

“Nu ştiu încă dacă o să declar epidemia, aştept datele de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, date care încă nu s-au centralizat, de regulă ziua de joi era data raportărilor, am cerut să se raporteze astăzi, probabil înspre seară voi avea rezultatele exacte. Mă voi întâlni cu specialiştii din Comitetul de gripă şi vom lua o decizie”, a declarat, marţi, Sorina Pintea, aflată la Braşov.

Întrebată dacă România este pregătită în cazul în care va fi declarată epidemie de gripă, Pintea a spus: “Este pregătită pentru că procedurile noi le-am transmis în teritoriu încă din 17 ianuarie, când s-a declarat debutul sezonului gripal. Deci măsurile transmise sunt măsuri în caz de gripă”.

Ea a menţionat că sunt unele regiuni unde sunt mai multe cazuri, precum sudul şi vestul ţării, dar “epidemia nu se poate declara local”. Se pot însă lua măsuri la nivel local, precum suspendarea cursurilor acolo unde absenteismul este mai mare de 20 la sută.

Pintea a spus că va face anunţul într-o declaraţie de presă.

“Din punctul meu de vedere nu ar trebui să fie un anunţ foarte aşteptat pentru că noi ne comportăm în acest moment, autorităţile, ca şi în cazul unei epidemii. Până la urmă nu cred că trebuie să facem o isterie din asta. Este o boală care circulă, sezonier, pe timpul iernii. Faptul că se încălzeşte vremea ne ajută într-un fel sau nu ne ajută, pentru că virsului gripal îi place la frig spre exemplu, dar sunt alţi viruşi cărora le place la căldură”, a mai spus Pintea.

De asemenea, întrebată în ce condiţii se poate declara încheierea epidemiei de gripă, Pintea a spus că atunci când numărul cazurilor diagnosticate va fi sub cel al cazurilor estimate se va putea spune că s-a încheiat circulaţia virusului gripal.

“Dar vă aduc aminte că anul trecut inclusiv în luna mai am avut o persoană decesată”, a adăugat ea.

Ea a mai spus că marţi s-a semnat contractul, iar zilele acestea se vor distribui în teritoriu cele 25.000 de doze de vaccin suplimentare pentru persoanele din categoriile de risc.

“Sunt medici de familie care au trimis estimări probabil sub necesar pentru că noi achiziţionăm vaccinul pe baza estimărilor făcute de Direcţiile de sănătate publică care solicită medicilor estimările. estimările de anul acesta au fost la 1.100.000, am comandat 1.300.000 de doze. Solictpările suplimentare au venit abia de săptămâna trecută”, a mai spus Pintea.

Până în prezent, 48 de persoane au murit din cauza gripei în acest sezon.

Întrebată de ce a intrat, împreună cu delegaţia ei, în spitalul din Braşov fără a purta papuci de protecţie, Pintea a spus că a intrat într-o secţie fără pacienţi.

La insistenţele jurnaliştilor, Pintea a afirmat: “În acest moment eu nu am văzut anunţ pe spital care să fie pus că…”, moment în care i s-a spus că este un astfel de anunţ, la intrare.

“Îmi cer scuze, acum l-am văzut”, a replicat Pintea.

Potrivit CNSCBT, o femeie în vârstă de 39 de ani, din judeţul Cluj, confirmată cu virus gripal tip A, în curs de subtipare, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal, a murit luni.

Astfel, numărul total al deceselor cauzate de gripă în acest sezon a ajuns la 48.

Gripa face prăpăd. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, este aşteptată să decidă marţi, după publicarea datelor de la Institutul Naţional pentru Sănătate Publică referitoare la gripă, dacă declară sau nu epidemie de gripă în România. Numărul deceselor a ajuns la 47. Ultimele patru decese cauzate de gripă au fost confirmate de medici luni seara, fiind vorba de trei femei cu vârste între 47 şi 64 de ani, din judeţele Timiş şi Constanţa, dar şi de bebeluşul de 11 luni din Timiş, arată Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here