Șeful Consiliului Concurenței: Analizăm efectul așa-numitei OUG contra lăcomiei. Ne e teamă că aceste taxe suplimentare vor prilejui o creștere nejustificată a prețurilor

Consiliul Concurenţei analizează în această perioadă efectele Ordonanței prin care Guvernul a introdus mai multe taxe, inclusiv așa-zisa taxă pe lăcomie, pentru a se asigura că agenții economici nu vor profita de situație, în sensul în care să crească nejustificat prețurile. Și evoluția ROBOR se află în atenția instituției, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, pentru Digi24.

”La ce ne uităm noi acum de la începutul anului, ne uităm la impactul ordonanței 114. Ea afectează o serie de industrii importante energie, telecomunicații și zona bancară și vrem să vedem care e impactul asupra prețurilor. Când apare un șoc legat de prețuri, când sunt creșteri sau mișcări bruște ne e frică să nu fie în spate o înțelegere incorectă între agenții economici. Un șoc cum e o taxă duce la o creștere a prețurilor, dar suntem atenți că nu cumva să profite comercianții să aibă o creștere exagerată, nejustificată.

Analizăm ROBOR în contextul analizei impactului ordonanței din decembrie, OUG 114, așa-numita OUG contra lăcomiei. Asta e o OUG care introduce câteva taxe noi într-o serie de domenii și ce ne e nouă frică e că aceste taxe suplimentare vor prilejui o creștere nejustificată a prețului în sectoarele acelea. De aceea, monitorizăm și electricitatea, și telecomunicațiile, și zona de bancar.

O înțelegere între bănci, să facă orice, și între agenți economici, nu numai bănci, da, ar fi problematic. În același timp, pot să îmi imaginez o situație în care o înțelegere duce la scăderea prețurilor, dacă consideră că e benefică pentru consumator, atunci nu o considerăm o încălcare a legii”, a explicat Bogdan Chiriţoiu, pentru Digi24.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here