Sistemul balistic de la Deveselu, Olt, încaieră din nou Rusia și SUA. Rușii, din ce în ce mai inflamați!

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a prezentat sâmbătă preşedintelui Vladimir Putin situaţia legată de Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, în contextul în care Statele Unite au anunțat că se retrag din acest acord. Stenograma conversaţiei, postată pe site-ul ministerului, arată că Lavrov și Putin consideră că americanii au încălcat prevederile acestui acord. Pe de altă parte, americanii au ales să se retragă din tratat acuzând și ei, la rândul lor, că Moscova a încălcat prevederile.

Lavrov a susținut, în discuția cu Putin, că sistemul instalat de americani în România, la Deveselu, încalcă tratatul INF.

“Conform informaţiilor pe care le avem, SUA au început să încalce acest Tratat din 1999, când au început să testeze drone militare care au caracteristici similare cu cele ale rachetelor terestre de croazieră interzise prin Tratat. SUA au continuat acţiunile, folosind rachete balistice pentru testarea sistemului de apărare antirachetă, iar în 2014 au început instalarea în Europa a sistemelor cu lansare verticală Mk 41, care sunt compatibile cu rachetele Tomahawk cu rază medie de acţiune”, i-a spus Serghei Lavrov lui Vladimir Putin, potrivit TASS.

Președintele rus i-a dat dreptate: ”Sunt încălcări clare ale Tratatului”.

“Sisteme de lansare de acest tip au fost instalate deja în România şi se fac pregătiri pentru a le amplasa şi în Polonia şi Japonia. O altă problemă care ne îngrijorează este că recent, în urmă cu un an, Statele Unite, prin Revizuirea doctrinei nucleare în 2018, au fixat obiectivul dezvoltării unor arme atomice de capacitate mică şi este probabil ca rachetele cu rază medie de acţiune să fie utilizate pentru lansarea acestor arme”, a continuat ministrul rus de Externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here